Pregled bibliografske jedinice broj: 62370
Poboljšanje senzorske kakvoće "Tena" grickalica s dodatkom arome sira
Poboljšanje senzorske kakvoće "Tena" grickalica s dodatkom arome sira, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 62370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje senzorske kakvoće "Tena" grickalica s dodatkom arome sira
(Improvement of 'Tena' snacks sensoric quality with cheese aroma addition)
Autori
Penava, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.12
Godina
1998
Stranica
53
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
pšenično brašno; aroma sira; grickalice; senzorska kakvoća
(wheat flour; cheese aroma; snacks; sensoric quality)
Sažetak
Grickalice su vafel proizvodi predviđene za konzumiranje kao koktel grickalice. Cilj rada bio je popraviti okus i miris, te poboljšati senzorsku kakvoću "Tena" grickalica. Istraživanja su provedena primjenom različitih aroma sireva u različitim udjelima. Arome su dodavane u prvom dijelu istraživanja u tijesto prije pečenja, a u drugom su pečeni proizvodi premazivani aromom. Osima aroma sireva, istražena je i mogućnost primjene ribanog parmezana. Iz senzorskog ocjenjivanja vidljivo je da se tijekom termičke obrade gubi veliki dio arome sira, a na osnovi ukupno provedenih istraživanja može se preporučiti dodatak arome Blue chesse flavour D-OWM 60135. Ovu aromu treba primjeniti premazivanjem ohlađenog ispečenoh proizvoda aromom prethodno otopljenom u ulju u udjelu od 30%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija