Pregled bibliografske jedinice broj: 62350
Međuovisnost broja padanja i maltoznog broja kod novih hrvatskih sorti pšenice
Međuovisnost broja padanja i maltoznog broja kod novih hrvatskih sorti pšenice, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 62350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Međuovisnost broja padanja i maltoznog broja kod novih hrvatskih sorti pšenice
(Interrelationship among falling number and maltose number at new croatian wheat varieties)
Autori
Sigurnjak, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.10
Godina
1998
Stranica
52
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
broj padanja; maltozni broj; hrvatske sorte pšenica
(falling number; maltose number; croatian wheat varieties)
Sažetak
Sposobnost stvaranja šećera i želatinizacijska sposobnost brašna ovise o prisutnosti amilolitičkih enzima (α - i β -amilaze), te o prirodi škrobnih zrnaca. Mjerilo za aktivnost β -amilaze je maltozni broj, a to je određivanje rađeno po metodi Rumsey i Ritter. Metoda broja padanja je međunarodno standardizirana metoda za određivanje aktivnosti α -amilaze u žitaricama, brašnu i drugim proizvodima koji sadrže škrob. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati enzimsku aktivnost, te utvrditi međuovisnost broja padanja i maltoznog broja kod novih hrvatskih sorti pšenica. Na osnovi vrijednosti koeficijenata linearne korelacije nije utvrđena znčajna statistička povezanost između maltoznog broja i broja padanja kod 14 ispitanih uzoraka novih hrvatskih sorti pšenica vegetacijske godine 1996/97.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija