Pregled bibliografske jedinice broj: 622658
Pogreške pri proizvodnji tjestenine
Pogreške pri proizvodnji tjestenine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 622658 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pogreške pri proizvodnji tjestenine
(Faults in pasta production)
Autori
Balentović, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.10
Godina
2012
Stranica
24
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
tjestenina ; durum krupica ; proizvodnja tjestenine ; pogreške u proizvodnji
(pasta ; durum semolina ; pasta technology ; faults in pasta production)
Sažetak
Tjestenina je naziv za proizvode dobivene miješanjem i oblikovanjem pšenične krupice ili namjenskog brašna s vodom. Proizvodnja tjestenine kreće od kvalitetnih osnovnih sirovina: durum krupice i vode. Nakon kvalitetne pripreme sirovina kreće industrijski proces proizvodnje tjestenine: miješanje sirovina i zamjes tijesta, formiranje i prešanje tijesta, rezanje na različite oblike, te sušenje. Posljednji korak proizvodnje tjestenine je skladištenje i pakiranje gotovog proizvoda. Kvaliteta gotovog proizvoda ovisi podjednako o svakom stadiju proizvodnje tjestenine, odnosno o mogućim pogreškama. Najčešća pogreška je krivi odabir sirovina za proizvodnju: nedovoljna staklavost zrna, nedovoljna mekoća, kontaminiranost sirovine i sl. Nadalje postoji određeni rizik za pogreške u svakom koraku industrijske proizvodnje: mjehurići u tijestu, previsoka ili preniska vlažnost tijekom zamjesa, grube površine kalupa, preniske ili previsoke temperature sušenja, Maillardove reakcije pri sušenju, temperaturni šok između hlađenja i pakiranja itd. Sve ove greške se javljaju kao posljedica korištenja neispravne opreme odnosno netočne proizvodne tehnike. Osim toga, treba paziti i na adekvatno skladištenje kako tijekom proizvodnje tako i gotovog proizvoda da bi se spriječio nepovoljan utjecaj okoline u vidu nepoželjnih mirisa ili štetnih insekata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marko Jukić
(mentor)