Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622658

Pogreške pri proizvodnji tjestenine


Balentović, Martina
Pogreške pri proizvodnji tjestenine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 622658 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pogreške pri proizvodnji tjestenine
(Faults in pasta production)

Autori
Balentović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.10

Godina
2012

Stranica
24

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
tjestenina ; durum krupica ; proizvodnja tjestenine ; pogreške u proizvodnji
(pasta ; durum semolina ; pasta technology ; faults in pasta production)

Sažetak
Tjestenina je naziv za proizvode dobivene miješanjem i oblikovanjem pšenične krupice ili namjenskog brašna s vodom. Proizvodnja tjestenine kreće od kvalitetnih osnovnih sirovina: durum krupice i vode. Nakon kvalitetne pripreme sirovina kreće industrijski proces proizvodnje tjestenine: miješanje sirovina i zamjes tijesta, formiranje i prešanje tijesta, rezanje na različite oblike, te sušenje. Posljednji korak proizvodnje tjestenine je skladištenje i pakiranje gotovog proizvoda. Kvaliteta gotovog proizvoda ovisi podjednako o svakom stadiju proizvodnje tjestenine, odnosno o mogućim pogreškama. Najčešća pogreška je krivi odabir sirovina za proizvodnju: nedovoljna staklavost zrna, nedovoljna mekoća, kontaminiranost sirovine i sl. Nadalje postoji određeni rizik za pogreške u svakom koraku industrijske proizvodnje: mjehurići u tijestu, previsoka ili preniska vlažnost tijekom zamjesa, grube površine kalupa, preniske ili previsoke temperature sušenja, Maillardove reakcije pri sušenju, temperaturni šok između hlađenja i pakiranja itd. Sve ove greške se javljaju kao posljedica korištenja neispravne opreme odnosno netočne proizvodne tehnike. Osim toga, treba paziti i na adekvatno skladištenje kako tijekom proizvodnje tako i gotovog proizvoda da bi se spriječio nepovoljan utjecaj okoline u vidu nepoželjnih mirisa ili štetnih insekata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Balentović, Martina
Pogreške pri proizvodnji tjestenine, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Balentović, M. (2012) 'Pogreške pri proizvodnji tjestenine', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Balentovi\'{c}, Martina}, year = {2012}, pages = {24}, keywords = {tjestenina, durum krupica, proizvodnja tjestenine, pogre\v{s}ke u proizvodnji}, title = {Pogre\v{s}ke pri proizvodnji tjestenine}, keyword = {tjestenina, durum krupica, proizvodnja tjestenine, pogre\v{s}ke u proizvodnji}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Balentovi\'{c}, Martina}, year = {2012}, pages = {24}, keywords = {pasta, durum semolina, pasta technology, faults in pasta production}, title = {Faults in pasta production}, keyword = {pasta, durum semolina, pasta technology, faults in pasta production}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font