Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622657

Obogaćivanje brašna u mlinarstvu


Bjelobrk, Kristina
Obogaćivanje brašna u mlinarstvu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 622657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obogaćivanje brašna u mlinarstvu
(Flour enrichment during the milling process)

Autori
Bjelobrk, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.10

Godina
2012

Stranica
26

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
obogaćeno brašno ; poboljšavanje ; aditivi
(enriched flour ; fortification ; additives)

Sažetak
Glavna sirovina za proizvodnju brašna su žitarice a pšenica je najvažnija žitarica koja se koristi za ljudsku prehranu. Brašno je izvor ugljikohidrata tj. izvor energije i esencijalnih aminokiselina neophodnih za rast i razvoj ljudskog organizma. Kruh se oduvijek smatrao temeljnom hranom, i kao takav, dobro je reguliran s ciljem sprječavanja krivotvorenja i zaštite potrošača. Poboljšanje brašna kao glavnog sastojka je metoda osiguranja da populacija dobije dodatne minerale i vitamine koji nedostaju u nekim dijetama. Obogaćeno brašno je brašno kojemu su vraćeni specifični nutrijenti koji su se izgubili u proizvodnji brašna. Ovi vraćeni nutrijenti uključuju željezo i B vitamine (folnu kiselinu, riboflavin, nijacin i tijamin). Moguće je i dodavanje kalcija. Svrha obogaćivanja brašna je nadomjestiti nutrijente u brašnu da ono odgovara nutritivnom statusu nerafiniranog proizvoda. Tako da će umjesto smanjenja prehrambenih dodataka, budućnost zapravo donijeti povećanje, sa ciljem onoga što nazivamo „funkcionalna hrana“, a to je hrana koja konzumacijom može doprinijeti zdravlju. Manje je vjerojatno da će sa općim kretanjem prema deregulaciji EU, u budućnosti biti zakonski obavezni neki drugi prehrambeni dodaci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Bjelobrk, Kristina
Obogaćivanje brašna u mlinarstvu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bjelobrk, K. (2012) 'Obogaćivanje brašna u mlinarstvu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bjelobrk, Kristina}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {oboga\'{c}eno bra\v{s}no, pobolj\v{s}avanje, aditivi}, title = {Oboga\'{c}ivanje bra\v{s}na u mlinarstvu}, keyword = {oboga\'{c}eno bra\v{s}no, pobolj\v{s}avanje, aditivi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bjelobrk, Kristina}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {enriched flour, fortification, additives}, title = {Flour enrichment during the milling process}, keyword = {enriched flour, fortification, additives}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font