Pregled bibliografske jedinice broj: 622657
Obogaćivanje brašna u mlinarstvu
Obogaćivanje brašna u mlinarstvu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 622657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obogaćivanje brašna u mlinarstvu
(Flour enrichment during the milling process)
Autori
Bjelobrk, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.10
Godina
2012
Stranica
26
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
obogaćeno brašno ; poboljšavanje ; aditivi
(enriched flour ; fortification ; additives)
Sažetak
Glavna sirovina za proizvodnju brašna su žitarice a pšenica je najvažnija žitarica koja se koristi za ljudsku prehranu. Brašno je izvor ugljikohidrata tj. izvor energije i esencijalnih aminokiselina neophodnih za rast i razvoj ljudskog organizma. Kruh se oduvijek smatrao temeljnom hranom, i kao takav, dobro je reguliran s ciljem sprječavanja krivotvorenja i zaštite potrošača. Poboljšanje brašna kao glavnog sastojka je metoda osiguranja da populacija dobije dodatne minerale i vitamine koji nedostaju u nekim dijetama. Obogaćeno brašno je brašno kojemu su vraćeni specifični nutrijenti koji su se izgubili u proizvodnji brašna. Ovi vraćeni nutrijenti uključuju željezo i B vitamine (folnu kiselinu, riboflavin, nijacin i tijamin). Moguće je i dodavanje kalcija. Svrha obogaćivanja brašna je nadomjestiti nutrijente u brašnu da ono odgovara nutritivnom statusu nerafiniranog proizvoda. Tako da će umjesto smanjenja prehrambenih dodataka, budućnost zapravo donijeti povećanje, sa ciljem onoga što nazivamo „funkcionalna hrana“, a to je hrana koja konzumacijom može doprinijeti zdravlju. Manje je vjerojatno da će sa općim kretanjem prema deregulaciji EU, u budućnosti biti zakonski obavezni neki drugi prehrambeni dodaci.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marko Jukić
(mentor)