Pregled bibliografske jedinice broj: 622656
Masnoće u pekarstvu
Masnoće u pekarstvu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 622656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Masnoće u pekarstvu
(Fat in bakery)
Autori
Stanković, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.10
Godina
2012
Stranica
30
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
masti ; kvarenje masti/ulja ; masti u pekarskoj industriji ; pekarski proizvodi
(fats ; spoilage od fats/oils ; fats in baking industry ; bakery products)
Sažetak
Čovjek može mjesecima živjeti od «kruha i vode». Samo se rijetke namirnice mogu pohvaliti takvim značajkama. Žitne prerađevine u nas podmiruju oko 38% dnevne potrošnje hrane: oko 55% bjelančevina i gotovo 50% energetskih potreba u svakodnevnoj prehrani stanovništva. Proizvodi od žitarica i voda su temeljne sirovine za tijesto, a time i za pekarske proizvode, kao što su kruh, pecivo i drugi pekarski proizvodi. Još prije šećera, koji je bio poznat tek u srednjem vijeku i koji se prvo koristio kao začin, a tek poslije i kao namirnica, upotrebljavale su se masnoće kao sastojak pekarskih proizvoda. Zasigurno se nije puno razmišljalo o funkcionalnim svojstvima masti, već se znalo da je mast hranjiva i da je koncentrirani izvor energije ljudske prehrane. Mast služi kao pomoćno sredstvo u pekarstvu, dodatkom masnoća poboljšava se kvaliteta pekarskih proizvoda ; masnoće povoljno djeluju na obradivost tijesta, volumen, svježinu i okus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marko Jukić
(mentor)