Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622656

Masnoće u pekarstvu


Stanković, Jelena
Masnoće u pekarstvu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 622656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Masnoće u pekarstvu
(Fat in bakery)

Autori
Stanković, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.10

Godina
2012

Stranica
30

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
masti ; kvarenje masti/ulja ; masti u pekarskoj industriji ; pekarski proizvodi
(fats ; spoilage od fats/oils ; fats in baking industry ; bakery products)

Sažetak
Čovjek može mjesecima živjeti od «kruha i vode». Samo se rijetke namirnice mogu pohvaliti takvim značajkama. Žitne prerađevine u nas podmiruju oko 38% dnevne potrošnje hrane: oko 55% bjelančevina i gotovo 50% energetskih potreba u svakodnevnoj prehrani stanovništva. Proizvodi od žitarica i voda su temeljne sirovine za tijesto, a time i za pekarske proizvode, kao što su kruh, pecivo i drugi pekarski proizvodi. Još prije šećera, koji je bio poznat tek u srednjem vijeku i koji se prvo koristio kao začin, a tek poslije i kao namirnica, upotrebljavale su se masnoće kao sastojak pekarskih proizvoda. Zasigurno se nije puno razmišljalo o funkcionalnim svojstvima masti, već se znalo da je mast hranjiva i da je koncentrirani izvor energije ljudske prehrane. Mast služi kao pomoćno sredstvo u pekarstvu, dodatkom masnoća poboljšava se kvaliteta pekarskih proizvoda ; masnoće povoljno djeluju na obradivost tijesta, volumen, svježinu i okus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Stanković, Jelena
Masnoće u pekarstvu, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Stanković, J. (2012) 'Masnoće u pekarstvu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stankovi\'{c}, Jelena}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {masti, kvarenje masti/ulja, masti u pekarskoj industriji, pekarski proizvodi}, title = {Masno\'{c}e u pekarstvu}, keyword = {masti, kvarenje masti/ulja, masti u pekarskoj industriji, pekarski proizvodi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stankovi\'{c}, Jelena}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {fats, spoilage od fats/oils, fats in baking industry, bakery products}, title = {Fat in bakery}, keyword = {fats, spoilage od fats/oils, fats in baking industry, bakery products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font