Pregled bibliografske jedinice broj: 622651
Ispitivanje reoloških svojstava tijesta
Ispitivanje reoloških svojstava tijesta, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 622651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje reoloških svojstava tijesta
(Evaluation of wheat dough rheological properties)
Autori
Kuzmanović, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.10
Godina
2012
Stranica
31
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
reologija ; svojstva ; uređaj ; ispitivanje
(reology ; properties ; device ; analysis)
Sažetak
Reologija, kao grana fizike, znanost je o deformacijama i tečenju materijala koji su u korelaciji sa upotrijebljenim naprezanjem ili naponom. Tehnološka kvaliteta brašna može se ocijeniti na temelju sposobnosti razvoja plinova i jačine brašna. Postoji mnogo tehnika i uređaja za ispitivanje tih svojstava. Kod farinografa i miksografa svojstva se određuju na temelju miješanja i gnječenja. Reofermentometar je uređaja za praćenje procesa fermentacije, dok alveograf, ekstentzograf i Kieffer-ova oprema za ispitivanje svojstava glutena vrše ispitivanja na temelju rastezanja. Također, postoje i uređaji za određivanje svojstava ugljikohidratnih kompleksa, a to su amilograf i tehnika broja padanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek