Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622636

Utjecaj udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna pšenice s osječkog područja uroda 2010. i 2011. godine


Kovačević, Marija
Utjecaj udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna pšenice s osječkog područja uroda 2010. i 2011. godine, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 622636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna pšenice s osječkog područja uroda 2010. i 2011. godine
(Effect of protein and the wet gluten content on baking quality of wheat flour at the osijek area in 2010 and 2011)

Autori
Kovačević, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.11

Godina
2012

Stranica
61

Mentor
Jukić, Marko

Neposredni voditelj
Horvat, Daniela

Ključne riječi
pšenica ; vlažni gluten ; reološka i kemijska svojstva tijesta ; pecivna svojstva brašna
(wheat ; wet gluten ; rheological and chemical properties of dough ; flour baking quality)

Sažetak
U radu je provedeno istraživanje utjecaja udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna od sedamnaest različitih genotipa pšenice s područja Osječko-baranjske županije tijekom 2010. i 2011. godine. U tu svrhu određena su kemijska svojstva brašna (udio proteina, gluten indeks, broj padanja i sedimentacijska vrijednost), reološka svojstva tijesta na farinografu i ekstenzografu te su provedena probna pečenja kruha. Ispitivanje je provedeno na sljedećim sortama pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek: Žitarka, Srpanjka, Lucija, Renata, Katarina, Felix, Anđelka, Olimpija, Jana, Vulkan, Kraljica, Rebeka, Katica, Antonija, Leuta, Nova Žitarka te Divana. Rezultati su pokazali da su u 2011. godini svi ispitivani parametri kvalitete bili znatno lošiji u odnosu na 2010. godinu. S obzirom na sedimentacijsku vrijednost od 17 ispitivanih sorti pšenice, uroda 2011. g., svi uzorci, osim sorte Leuta pripadaju kategoriji izvrsna, dok od uroda iz 2010. g. 9 uzoraka pripada kategoriji izvrstan, 6 kategoriji vrlo dobar te 2 kategoriji dobar. Prema farinografskim, ekstenzografskim i kemijskim parametrima kakvoće tijekom ispitivanja u 2010. i 2011. godini, od 17 genotipova pšenice na kojima su provedena ispitivanja, ujednačeno visoku kvalitetu pokazale su sorte Olimpija, Katica, Kraljica i Nova Žitarka. Vrijednosti specifičnih volumena uzoraka kruha kretale su se u rasponu od 4, 1 do 6 cm3/g (u 2010. g.) te od 2, 6 do 3, 9 cm3/g (u 2011. g.). Najvišu vrijednost u 2010. g. imale su sorte Katica i Renata, a u 2011. g. uzorci sorti Olimpija i Divana. Utvrđena je statistički značajna korelaciju između udjela proteina i vlažnog glutena u ispitivanim sortama pšenice i specifičnog volumena kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Kovačević (autor)

Avatar Url Daniela Horvat (mentor)

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Marija
Utjecaj udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna pšenice s osječkog područja uroda 2010. i 2011. godine, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kovačević, M. (2012) 'Utjecaj udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna pšenice s osječkog područja uroda 2010. i 2011. godine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Marija}, year = {2012}, pages = {61}, keywords = {p\v{s}enica, vla\v{z}ni gluten, reolo\v{s}ka i kemijska svojstva tijesta, pecivna svojstva bra\v{s}na}, title = {Utjecaj udjela proteina i vla\v{z}nog glutena na pecivna svojstva bra\v{s}na p\v{s}enice s osje\v{c}kog podru\v{c}ja uroda 2010. i 2011. godine}, keyword = {p\v{s}enica, vla\v{z}ni gluten, reolo\v{s}ka i kemijska svojstva tijesta, pecivna svojstva bra\v{s}na}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Marija}, year = {2012}, pages = {61}, keywords = {wheat, wet gluten, rheological and chemical properties of dough, flour baking quality}, title = {Effect of protein and the wet gluten content on baking quality of wheat flour at the osijek area in 2010 and 2011}, keyword = {wheat, wet gluten, rheological and chemical properties of dough, flour baking quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font