Pregled bibliografske jedinice broj: 622526
Kvalitativna i senzorska svojstva čokoladiranog čajnog peciva
Kvalitativna i senzorska svojstva čokoladiranog čajnog peciva, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 622526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativna i senzorska svojstva čokoladiranog
čajnog peciva
(Qualitative and sensory properties chocolated tea
biscuits)
Autori
Mlinar, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.11
Godina
2012
Stranica
62
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
čajno pecivo ; čokolada ; tekstura ; nutritivna vrijednost ; senzorska svojstva
(tea biscuit ; chocolate ; texture ; nutrition information ; sensory properties)
Sažetak
Cilj diplomskog rada je bio odrediti i usporediti kvalitativna i senzorska svojstva tri uzorka čokoladiranog čajnog peciva. To su bili gotovi proizvodi, različitog sirovinskog sastava, proizvedeni u industrijskim uvjetima. Osnovne razlike u sirovinskom sastavu su različiti mlinski proizvodi koji su korišteni prilikom proizvodnje, a to su bijelo pšenično brašno za proizvode Original i Bijela, te pšenično brašno cijelog zrna i zobene pahuljice za uzorak Integral. Proizvodi Original i Integral su preliveni tamnim čokoladnim preljevom, a proizvod Bijela bijelim čokoladnim preljevom. Analizirana je tekstura proizvoda pomoću analizatora teksture, nutritivna vrijednost je određena korištenjem standardnih metoda kemijske analize, a senzorsko ocjenjivanje je provedeno sistemom bodovanja. Također je analizirana i struktura proizvoda Original i Bijela bez čokoladnog preljeva. Rezultati analize teksture pokazali su da preljevanje čokoladnim preljevom povećava čvrstoću proizvoda. S obzirom na nutritivnu vrijednost, rezultati kemijskih analiza pokazuju da se proizvod Integral znatno razlikuje od ostala dva proizvoda. Ovaj proizvod sadrži veću količinu prehrambenih vlakana koja su vrlo poželjna u prehrani, kao i ukupnih te zasićenih masti, dok je sadržaj natrija duplo manji. Senzorskim ocjenjivanjem su sva tri proizvoda dobila velik broj bodova, a najbolje je ocijenjen proizvod Original.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)