Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622526

Kvalitativna i senzorska svojstva čokoladiranog čajnog peciva


Mlinar, Mirela
Kvalitativna i senzorska svojstva čokoladiranog čajnog peciva, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 622526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvalitativna i senzorska svojstva čokoladiranog čajnog peciva
(Qualitative and sensory properties chocolated tea biscuits)

Autori
Mlinar, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.11

Godina
2012

Stranica
62

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
čajno pecivo ; čokolada ; tekstura ; nutritivna vrijednost ; senzorska svojstva
(tea biscuit ; chocolate ; texture ; nutrition information ; sensory properties)

Sažetak
Cilj diplomskog rada je bio odrediti i usporediti kvalitativna i senzorska svojstva tri uzorka čokoladiranog čajnog peciva. To su bili gotovi proizvodi, različitog sirovinskog sastava, proizvedeni u industrijskim uvjetima. Osnovne razlike u sirovinskom sastavu su različiti mlinski proizvodi koji su korišteni prilikom proizvodnje, a to su bijelo pšenično brašno za proizvode Original i Bijela, te pšenično brašno cijelog zrna i zobene pahuljice za uzorak Integral. Proizvodi Original i Integral su preliveni tamnim čokoladnim preljevom, a proizvod Bijela bijelim čokoladnim preljevom. Analizirana je tekstura proizvoda pomoću analizatora teksture, nutritivna vrijednost je određena korištenjem standardnih metoda kemijske analize, a senzorsko ocjenjivanje je provedeno sistemom bodovanja. Također je analizirana i struktura proizvoda Original i Bijela bez čokoladnog preljeva. Rezultati analize teksture pokazali su da preljevanje čokoladnim preljevom povećava čvrstoću proizvoda. S obzirom na nutritivnu vrijednost, rezultati kemijskih analiza pokazuju da se proizvod Integral znatno razlikuje od ostala dva proizvoda. Ovaj proizvod sadrži veću količinu prehrambenih vlakana koja su vrlo poželjna u prehrani, kao i ukupnih te zasićenih masti, dok je sadržaj natrija duplo manji. Senzorskim ocjenjivanjem su sva tri proizvoda dobila velik broj bodova, a najbolje je ocijenjen proizvod Original.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mlinar, Mirela
Kvalitativna i senzorska svojstva čokoladiranog čajnog peciva, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mlinar, M. (2012) 'Kvalitativna i senzorska svojstva čokoladiranog čajnog peciva', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mlinar, Mirela}, year = {2012}, pages = {62}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, \v{c}okolada, tekstura, nutritivna vrijednost, senzorska svojstva}, title = {Kvalitativna i senzorska svojstva \v{c}okoladiranog \v{c}ajnog peciva}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, \v{c}okolada, tekstura, nutritivna vrijednost, senzorska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mlinar, Mirela}, year = {2012}, pages = {62}, keywords = {tea biscuit, chocolate, texture, nutrition information, sensory properties}, title = {Qualitative and sensory properties chocolated tea biscuits}, keyword = {tea biscuit, chocolate, texture, nutrition information, sensory properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font