Pregled bibliografske jedinice broj: 622524
Određivanje kvalitete i senzorskih svojstava različitih vrsta napolitanki
Određivanje kvalitete i senzorskih svojstava različitih vrsta napolitanki, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 622524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kvalitete i senzorskih svojstava
različitih vrsta napolitanki
(Quality determination and sensory properties of
different types of wafer)
Autori
Vujeva, Dražana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.11
Godina
2012
Stranica
64
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
brašno ; vafel proizvod ; kemijska analiza ; tekstura ; senzorska svojstva
(flour ; wafer product ; chemical analysis ; textute ; sensory properties)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio odrediti kvalitativna i senzorska svojstva različitih vrsta napolitanki. Zbog sve veće i svakodnevne konzumacije vafel proizvoda, veće proizvodnje obavezna je kontrola kvalitete gotovih proizvoda. Ljudi imaju istančana osjetila mirisa i okusa, što pri konzumaciji izaziva osjećaj zadovoljavajućeg iskustva, pa je osim kontrole gotovog proizvoda potrebno kontrolirati i sirovine koje se koriste za proizvodnju. Tokom cijelog tehnološkog procesa proizvodnje je vrlo važno kontinuirano pratiti sve parametre bitne za kvalitetu i svojstva gotovih proizvoda. Određivanjem i praćenjem teksturalnih i senzorskih karakteristika postiže se konzistentnost u proizvodnji i poboljšava kvaliteta proizvoda, te se time zadovoljavaju zahtjevi potrošača. Unutar rada je određena razlika u sirovinskom sastavu napolitanki sa tri različita punjenja (lemon&orange, mocca i nugat), teksturalnim, kemijskim i senzorskim metodama. Teksturalna svojstva su određena na analizatoru teksture, nutritivna vrijednost je određena kemijskom analizom korištenjem standarnih metoda, a senzorska svojstva su određena sustavom ponderiranih bodova. Rezultati su pokazali da sva tri proizvoda zadovoljavajuće kakvoće, pokazuju ujednačenost i zadovoljavaju zahtjevima potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)