Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622524

Određivanje kvalitete i senzorskih svojstava različitih vrsta napolitanki


Vujeva, Dražana
Određivanje kvalitete i senzorskih svojstava različitih vrsta napolitanki, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 622524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje kvalitete i senzorskih svojstava različitih vrsta napolitanki
(Quality determination and sensory properties of different types of wafer)

Autori
Vujeva, Dražana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.11

Godina
2012

Stranica
64

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
brašno ; vafel proizvod ; kemijska analiza ; tekstura ; senzorska svojstva
(flour ; wafer product ; chemical analysis ; textute ; sensory properties)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio odrediti kvalitativna i senzorska svojstva različitih vrsta napolitanki. Zbog sve veće i svakodnevne konzumacije vafel proizvoda, veće proizvodnje obavezna je kontrola kvalitete gotovih proizvoda. Ljudi imaju istančana osjetila mirisa i okusa, što pri konzumaciji izaziva osjećaj zadovoljavajućeg iskustva, pa je osim kontrole gotovog proizvoda potrebno kontrolirati i sirovine koje se koriste za proizvodnju. Tokom cijelog tehnološkog procesa proizvodnje je vrlo važno kontinuirano pratiti sve parametre bitne za kvalitetu i svojstva gotovih proizvoda. Određivanjem i praćenjem teksturalnih i senzorskih karakteristika postiže se konzistentnost u proizvodnji i poboljšava kvaliteta proizvoda, te se time zadovoljavaju zahtjevi potrošača. Unutar rada je određena razlika u sirovinskom sastavu napolitanki sa tri različita punjenja (lemon&orange, mocca i nugat), teksturalnim, kemijskim i senzorskim metodama. Teksturalna svojstva su određena na analizatoru teksture, nutritivna vrijednost je određena kemijskom analizom korištenjem standarnih metoda, a senzorska svojstva su određena sustavom ponderiranih bodova. Rezultati su pokazali da sva tri proizvoda zadovoljavajuće kakvoće, pokazuju ujednačenost i zadovoljavaju zahtjevima potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vujeva, Dražana
Određivanje kvalitete i senzorskih svojstava različitih vrsta napolitanki, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vujeva, D. (2012) 'Određivanje kvalitete i senzorskih svojstava različitih vrsta napolitanki', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vujeva, Dra\v{z}ana}, year = {2012}, pages = {64}, keywords = {bra\v{s}no, vafel proizvod, kemijska analiza, tekstura, senzorska svojstva}, title = {Odre\djivanje kvalitete i senzorskih svojstava razli\v{c}itih vrsta napolitanki}, keyword = {bra\v{s}no, vafel proizvod, kemijska analiza, tekstura, senzorska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vujeva, Dra\v{z}ana}, year = {2012}, pages = {64}, keywords = {flour, wafer product, chemical analysis, textute, sensory properties}, title = {Quality determination and sensory properties of different types of wafer}, keyword = {flour, wafer product, chemical analysis, textute, sensory properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font