Pregled bibliografske jedinice broj: 62163
Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine
Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 62163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine
(Changes of alpha-acids share and their utilization during production of different gravity beer)
Autori
Došen, Gordan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2000
Stranica
45
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
--
Ključne riječi
alfa-kiseline; gorčina piva; iskoristivost
(alpha-acids; bitterness of beer; utilization)
Sažetak
Osnovne sirovineu proizvodnji piva su ječmeni slad, voda i hmelj koji se dodaje u najmanjoj količini. Hmelj daje pivu poznati gorak okus, po kojemu su sva piva u svijetu prepoznatljiva.
Najvažniji sastojak hmelja su alfa-kiseline, koje daju preko 90% gorčine piva.Upravo udio alfa kiselina diktira tržišnu cijenu hmelja i hmeljnih pripravaka, pa je svakom proizvođaču od interesa poznavanje promjene njihova udjela odnosno njihova iskoristivost, tijekom proizvodnje piva.
Svrha ovog rada bila je ispitati promjenu udjela alfa kiselina i njihovu iskoristivost tijekom proizvodnje svijetlog i tamnog piva različite jačine. Istraživanja su pokazala da tijekom vrenja dolazi do značajnog smanjenja udjela gorčine kod svih ispitivanih piva, a iskorištenje gorkih tvari hmelja relativno je nisko ( 30,5-37,3%).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058301
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)