Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62163

Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine


Došen, Gordan
Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 62163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine
(Changes of alpha-acids share and their utilization during production of different gravity beer)

Autori
Došen, Gordan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2000

Stranica
45

Mentor
Banović, Mara

Neposredni voditelj
--

Ključne riječi
alfa-kiseline; gorčina piva; iskoristivost
(alpha-acids; bitterness of beer; utilization)

Sažetak
Osnovne sirovineu proizvodnji piva su ječmeni slad, voda i hmelj koji se dodaje u najmanjoj količini. Hmelj daje pivu poznati gorak okus, po kojemu su sva piva u svijetu prepoznatljiva. Najvažniji sastojak hmelja su alfa-kiseline, koje daju preko 90% gorčine piva.Upravo udio alfa kiselina diktira tržišnu cijenu hmelja i hmeljnih pripravaka, pa je svakom proizvođaču od interesa poznavanje promjene njihova udjela odnosno njihova iskoristivost, tijekom proizvodnje piva. Svrha ovog rada bila je ispitati promjenu udjela alfa kiselina i njihovu iskoristivost tijekom proizvodnje svijetlog i tamnog piva različite jačine. Istraživanja su pokazala da tijekom vrenja dolazi do značajnog smanjenja udjela gorčine kod svih ispitivanih piva, a iskorištenje gorkih tvari hmelja relativno je nisko ( 30,5-37,3%).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Došen, Gordan
Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Došen, G. (2000) 'Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Do\v{s}en, Gordan}, year = {2000}, pages = {45}, keywords = {alfa-kiseline, gor\v{c}ina piva, iskoristivost}, title = {Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskori\v{s}tenje tijekom proizvodnje piva razli\v{c}ite ja\v{c}ine}, keyword = {alfa-kiseline, gor\v{c}ina piva, iskoristivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Do\v{s}en, Gordan}, year = {2000}, pages = {45}, keywords = {alpha-acids, bitterness of beer, utilization}, title = {Changes of alpha-acids share and their utilization during production of different gravity beer}, keyword = {alpha-acids, bitterness of beer, utilization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font