Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 621392

Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije


Mikić, Gorana
Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 621392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije
(Mixing velocity effect on the efficiency of coagulation and floculation)

Autori
Mikić, Gorana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.03

Godina
2013

Stranica
52

Mentor
Habuda-Stanić, Mirna

Neposredni voditelj
Nujić, Marija

Ključne riječi
podzemne vode ; koagulacija i flokulacija ; brzina miješanja ; uklanjanje organskih tvari
(groundwater ; coagulation and flocculation ; sttiring velocity ; removal of organic compounds ; iron)

Sažetak
Najvažniji izvori vode za piće na području istočne Hrvatske su podzemne vode koje karakterizira visoka tvrdoća i povišene koncentracije željeza, mangana, arsena i organskih tvari što se očituje u organoleptičkim svojstvima vode i zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Poboljšanje kakvoće vode za piće često se postiže metodom koagulacije i flokulacije s filtracijom. Na učinkovitost navedene metode utječu čimbenici poput karakteristika sirove vode, fizikalno-kemijskih karakteristika organskih tvari, brzina i trajanje miješanja, te doza i vrsta koagulanata. U ovom je istraživanju ispitan utjecaj brzine i trajanja miješanja na učinak uklanjanja organskih tvari pomoću tri željezova koagulanta (FeCl3, Fe(NO3)3, i FeSO4) u podzemnoj vodi s tri izvorišta na području istočne Hrvatske (Antin, Osijek i Valpovo). Istraživanje je provedeno pri pH-vrijednosti 7, 5, a ukupna dodana koncentracija željeza iznosila je 4 mg/L. Miješanje je provođeno u dvije faze, u različitim kombinacijama brzina i trajanja te su potom uzorci profiltrirani. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju da je najučinkovitija prerada vode, neovisno o izvorištu i vrsti koagulanta, postignuta miješanjem gdje je prva faza trajala 1 minutu pri miješanju na 200 okr/min, a druga 10 minuta pri 15 okr/min. Najveća učinkovitost uklanjanja željeza postignuta u sva tri uzorka vode miješanjem pri čemu prva faza traje 2 minute te se provodi pri 90 okr/min, a druga 10 minuta pri 30 okr/min.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Stjepanović (mentor)

Avatar Url Mirna Habuda-Stanić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mikić, Gorana
Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mikić, G. (2013) 'Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\'{c}, Gorana}, year = {2013}, pages = {52}, keywords = {podzemne vode, koagulacija i flokulacija, brzina mije\v{s}anja, uklanjanje organskih tvari}, title = {Utjecaj brzine mije\v{s}anja na u\v{c}inkovitost koagulacije i flokulacije}, keyword = {podzemne vode, koagulacija i flokulacija, brzina mije\v{s}anja, uklanjanje organskih tvari}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\'{c}, Gorana}, year = {2013}, pages = {52}, keywords = {groundwater, coagulation and flocculation, sttiring velocity, removal of organic compounds, iron}, title = {Mixing velocity effect on the efficiency of coagulation and floculation}, keyword = {groundwater, coagulation and flocculation, sttiring velocity, removal of organic compounds, iron}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font