Pregled bibliografske jedinice broj: 621392
Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije
Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 621392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost
koagulacije i flokulacije
(Mixing velocity effect on the efficiency of
coagulation and floculation)
Autori
Mikić, Gorana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.03
Godina
2013
Stranica
52
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Neposredni voditelj
Nujić, Marija
Ključne riječi
podzemne vode ; koagulacija i flokulacija ; brzina miješanja ; uklanjanje organskih tvari
(groundwater ; coagulation and flocculation ; sttiring velocity ; removal of organic compounds ; iron)
Sažetak
Najvažniji izvori vode za piće na području istočne Hrvatske su podzemne vode koje karakterizira visoka tvrdoća i povišene koncentracije željeza, mangana, arsena i organskih tvari što se očituje u organoleptičkim svojstvima vode i zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Poboljšanje kakvoće vode za piće često se postiže metodom koagulacije i flokulacije s filtracijom. Na učinkovitost navedene metode utječu čimbenici poput karakteristika sirove vode, fizikalno-kemijskih karakteristika organskih tvari, brzina i trajanje miješanja, te doza i vrsta koagulanata. U ovom je istraživanju ispitan utjecaj brzine i trajanja miješanja na učinak uklanjanja organskih tvari pomoću tri željezova koagulanta (FeCl3, Fe(NO3)3, i FeSO4) u podzemnoj vodi s tri izvorišta na području istočne Hrvatske (Antin, Osijek i Valpovo). Istraživanje je provedeno pri pH-vrijednosti 7, 5, a ukupna dodana koncentracija željeza iznosila je 4 mg/L. Miješanje je provođeno u dvije faze, u različitim kombinacijama brzina i trajanja te su potom uzorci profiltrirani. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju da je najučinkovitija prerada vode, neovisno o izvorištu i vrsti koagulanta, postignuta miješanjem gdje je prva faza trajala 1 minutu pri miješanju na 200 okr/min, a druga 10 minuta pri 15 okr/min. Najveća učinkovitost uklanjanja željeza postignuta u sva tri uzorka vode miješanjem pri čemu prva faza traje 2 minute te se provodi pri 90 okr/min, a druga 10 minuta pri 30 okr/min.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek