Pregled bibliografske jedinice broj: 621267
Metode pripreme uzoraka žitarica i uljarica za ispitivanje vlagomjera u zakonskom mjeriteljstvu
Metode pripreme uzoraka žitarica i uljarica za ispitivanje vlagomjera u zakonskom mjeriteljstvu, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 621267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode pripreme uzoraka žitarica i uljarica za ispitivanje vlagomjera u zakonskom mjeriteljstvu
(Preparation methods of cereals and oilseeds samples for the verification of moisture analysers in legal metrology)
Autori
Jocić, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.12
Godina
2012
Stranica
47
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Planinić, Mirela
Ključne riječi
vlagomjer ; uzorci ; metoda ; sadržaj vlage ; rok trajanja uzoraka
(moisture meter ; samples ; methods ; moisture content ; duration samples)
Sažetak
Laboratorij Državnog zavoda za mjeriteljstvo za pripremu uzoraka kojima se ovjeravaju vlagomjeri za žitarice i uljarice (u nastavku vlagomjer)se nalazi u Osijeku i teritorijalno je vezan za odručje Hrvatske na kojem se uzgaja i prometuje poljoprivrednim kulturama. Određivanje udjela vlage vlagomjerom ima velik ekonomski utjecaj na trgovinu žitarica i uljarica, jer se iste otkupljuju prema udjelu vlage. Cilj laboratorija za izradu uzoraka kojima se ovjeravaju vlagomjeri je osigurati povjerenje u rezultate mjerenja radi zaštite poljoprivrednih proizvođača i njihovih kupaca. Laboratorij je uz dugogodišnje iskustvo u primjeni normiranih metoda, razvio i vlastite metode prikupljanja i čuvanja, te transporta uzoraka. Priprema uzoraka se dijeli u tri faze: prikupljanje i čuvanje žitarica i uljarica (metoda laboratorija), određivanje udjela vlage (normirane metode), transport uzoraka za potrebe ovjeravanja (metoda laboratorija). U ovom radu su opisane metode koje se koriste za pripremu uzoraka za ovjeravanja vlagomjera, rezultati provedenih istraživanja su zadovoljavajući, a metode se mogu koristiti u zakonskom mjeriteljstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek