Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 621206

Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari


Thes, Ivana
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 621206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari
(Influence of process conditions of solid-liquid extraction on extractibility of proteins from wheat flour whit different mineral content)

Autori
Thes, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.06

Godina
2012

Stranica
58

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija ; metoda odzivnih površina ; proteini ; pšenično brašno
(solid-liquid extraction ; response surface methodology ; proteins ; wheat flour)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (30-90ºC), ekstrakcijskog otapala (30-70% etanol) i vremena ekstrakcije (20-60 min) te njihove interakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari (T-550, T-850, T-1100). Za određivanje proteina korištena je metoda po Lowry-u i Bradfordičina metoda. Metodom odzivnih površina određeno je da su optimalni uvjeti ekstrakcije za proteine unutar ispitivanih procesnih uvjeta 70 % etanol, 90ºC i 20 minuta. Pri ovim uvjetima ekstrakcije modelom je predviđen maksimalni prinos proteina od 50, 95 mg BSA/gs.tv.za brašno T-550, 52, 81 mgBSA/gs.tv.za T-850 i 44, 35 mgBSA/gs.tv. za T-1100 u slučaju određivanja proteina Lowry metodom te 16, 76 mgBSA/gs.tv. za brašno tipa 550, 14, 95 mgBSA/g s.tv. za tip 850 i 14, 11 mgBSA/gs.tv. za T-1100 u slučaju određivanja proteina Bradfordičinom metodom.Za opisivanje procesa kruto-tekuće ekstrakcije proteina korišten je kvadratni polinom za koji je utvrđeno da je za neke uvjete prikladan dok za druge nije. Kako bi se utvrdila prikladnost potrebno je ispitati šire područje eksperimentalnih uvjeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Thes, Ivana
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Thes, I. (2012) 'Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Thes, Ivana}, year = {2012}, pages = {58}, keywords = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, metoda odzivnih povr\v{s}ina, proteini, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no}, title = {Utjecaj uvjeta kruto-teku\'{c}e ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na s razli\v{c}itim udjelom mineralnih tvari}, keyword = {kruto-teku\'{c}a ekstrakcija, metoda odzivnih povr\v{s}ina, proteini, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Thes, Ivana}, year = {2012}, pages = {58}, keywords = {solid-liquid extraction, response surface methodology, proteins, wheat flour}, title = {Influence of process conditions of solid-liquid extraction on extractibility of proteins from wheat flour whit different mineral content}, keyword = {solid-liquid extraction, response surface methodology, proteins, wheat flour}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font