Pregled bibliografske jedinice broj: 621206
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 621206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari
(Influence of process conditions of solid-liquid extraction on extractibility of proteins from wheat flour whit different mineral content)
Autori
Thes, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.06
Godina
2012
Stranica
58
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
kruto-tekuća ekstrakcija ; metoda odzivnih površina ; proteini ; pšenično brašno
(solid-liquid extraction ; response surface methodology ; proteins ; wheat flour)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (30-90ºC), ekstrakcijskog otapala (30-70% etanol) i vremena ekstrakcije (20-60 min) te njihove interakcije na ekstraktibilnost proteina iz pšeničnog brašna s različitim udjelom mineralnih tvari (T-550, T-850, T-1100). Za određivanje proteina korištena je metoda po Lowry-u i Bradfordičina metoda. Metodom odzivnih površina određeno je da su optimalni uvjeti ekstrakcije za proteine unutar ispitivanih procesnih uvjeta 70 % etanol, 90ºC i 20 minuta. Pri ovim uvjetima ekstrakcije modelom je predviđen maksimalni prinos proteina od 50, 95 mg BSA/gs.tv.za brašno T-550, 52, 81 mgBSA/gs.tv.za T-850 i 44, 35 mgBSA/gs.tv. za T-1100 u slučaju određivanja proteina Lowry metodom te 16, 76 mgBSA/gs.tv. za brašno tipa 550, 14, 95 mgBSA/g s.tv. za tip 850 i 14, 11 mgBSA/gs.tv. za T-1100 u slučaju određivanja proteina Bradfordičinom metodom.Za opisivanje procesa kruto-tekuće ekstrakcije proteina korišten je kvadratni polinom za koji je utvrđeno da je za neke uvjete prikladan dok za druge nije. Kako bi se utvrdila prikladnost potrebno je ispitati šire područje eksperimentalnih uvjeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)