Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 621087

Polimorfizmi PRKAG3 gena i kakvoća mesa svinja


Karolyi, Danijel; Ćurić, Tomislav; Držaić, Valentino
Polimorfizmi PRKAG3 gena i kakvoća mesa svinja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 66 (2012), 4; 279-1 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 621087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polimorfizmi PRKAG3 gena i kakvoća mesa svinja
(PRKAG3 gene polymorphisms and pork quality)

Autori
Karolyi, Danijel ; Ćurić, Tomislav ; Držaić, Valentino

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 66 (2012), 4; 279-1

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
PRKAG3; polimorfizam; RN¯ alel; Hampshire pasmina; kakvoća mesa
(PRKAG3; polymorphisms; RN¯ allele; Hampshire pig; meat quality)

Sažetak
Česta pojava povećanog nakupljanja glikogena u mišićima i nizak konačni pH mesa kod svinja Hampshire pasmine i njezinih križanaca imaju genetsku osnovu. Uvjetuje ga dominantni mutirani RN¯ alel (R200Q supstitucija) na PRKAG3 genskom lokusu smještenom na 15. kromosomskom paru. PRKAG3 (¨Rendement Napoli¨ ili RN) gen kodira specifičnu izoformu γ3-pod-jedinice adenozin-monofosfat (AMP) aktivirane protein-kinaze (AMPK), ključnog enzima uključenog u regulaciji energetskog metabolizma stanice. Kod RN¯ mutanata je zbog visoke razine glikolitičkog supstrata (glukoze) u mišićima produljen pad pH post mortem, uz nisku konačnu pH– vrijednost mesa (tzv. ¨kiselo meso¨). Uz niski pH, ovakvo meso je svjetlije boje, reducirane sposobnosti vezanja vode, nižeg sadržaja proteina i općenito lošije preradbene kakvoće u odnosu na normalnu svinjetinu. Osim RN¯ mutacije, pronađeno je još nekoliko funkcionalno značajnih polimorfizama na PRKAG3 genu, od kojih je najvažniji rn* alel (V199I supstitucija), koji prevladava u većine komercijalnih pasmina, a na kakvoću mesa djeluje suprotno od RN¯ alela. Genski testovi za otkrivanje PRKAG3 polimorfizama danas su komercijalno dostupni, te ih uzgajivači svinja širom svijeta mogu koristiti u selekciji protiv RN¯ mutacije, ili kao pomoć u poboljšanju kakvoće mesa primjenom drugih molekularnih markera PRKAG3 gena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentino Držaić (autor)

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Ćurić, Tomislav; Držaić, Valentino
Polimorfizmi PRKAG3 gena i kakvoća mesa svinja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 66 (2012), 4; 279-1 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Karolyi, D., Ćurić, T. & Držaić, V. (2012) Polimorfizmi PRKAG3 gena i kakvoća mesa svinja. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 66 (4), 279-1.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and \'{C}uri\'{c}, Tomislav and Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino}, year = {2012}, pages = {279-1-290-12}, keywords = {PRKAG3, polimorfizam, RN¯ alel, Hampshire pasmina, kakvo\'{c}a mesa}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {66}, number = {4}, issn = {0351-0832}, title = {Polimorfizmi PRKAG3 gena i kakvo\'{c}a mesa svinja}, keyword = {PRKAG3, polimorfizam, RN¯ alel, Hampshire pasmina, kakvo\'{c}a mesa} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and \'{C}uri\'{c}, Tomislav and Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino}, year = {2012}, pages = {279-1-290-12}, keywords = {PRKAG3, polymorphisms, RN¯ allele, Hampshire pig, meat quality}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {66}, number = {4}, issn = {0351-0832}, title = {PRKAG3 gene polymorphisms and pork quality}, keyword = {PRKAG3, polymorphisms, RN¯ allele, Hampshire pig, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • ABI/INFORM





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font