Pregled bibliografske jedinice broj: 621018
MIKROVALNA I ULTRAZVUČNA DIGESTIJA PEPELA KRUTIH GORIVA
MIKROVALNA I ULTRAZVUČNA DIGESTIJA PEPELA KRUTIH GORIVA, 2012., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 621018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROVALNA I ULTRAZVUČNA DIGESTIJA PEPELA KRUTIH GORIVA
(MICROWAVE AND ULTRASOUND DIGESTION OF SOLID FUEL ASH)
Autori
Dizdar, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
30.10
Godina
2012
Stranica
61
Mentor
Ašperger, Danijela
Ključne riječi
lebdeći pepeo; mikrovalna digestija; ultrazvučna digestija; atomska apsorpcijska spektrometrija
(fly ash; microwave digestion; ultrasound digestion; atomic absorption spectrometry)
Sažetak
Primijenjene su različite vrste digestija lebdećeg pepela nakon sagorijevanja krutih goriva iz HEP-a, mikrovalnih i ultrazvučnih digestija, u kojima su varirani volumeni otapala, vrijeme digestije, temperatura, snaga mikrovalne peći i ultrazvučne kupelji te jednostupanjska i dvostupanjska metoda da bi se postigla učinkovita i brza digestija uzoraka lebdećeg pepela i standarada pepela. Najbolja metoda je određena usporedbom iskorištenja metoda digestija pomoću podataka dobivenih atomskom apsorpcijskom spektrometrijom (AAS), kojom su mjerene koncentracije Mg, Mn, Na, Ca, Fe, Al i Si. Dobivena iskorištenja metoda su procijenjena koristeći certificirane referentne materijale pepela iz ugljena različitih sadržaja oksida ; GSJ (Geochemical Reference Sample) JR-3 i JSy-1. Ispitivanja su pokazala da je dvostupanjska ultrazvučna digestija sa zlatotopkom i HF-om najpogodnija za razaranje matice lebdećeg pepela i prevođenje navedenih metala u otopinu. Radni uvjeti te metode su ; 1. stupanj: 2 mL HNO3, 6 mL HCl, 3 mL HF, 0, 3 g uzorka pepela, smjesa je ostavljena preko noći (80 °C, 30 minuta, 1200 W), 2. stupanj: se 10 mL H3BO3 (1200 W, 80 °C, 25 minuta). Najbolje uvjete mikrovalne digestije dala je dvostupanjska mikrovalna metoda s fluorovodičnom kiselinom ; 1. stupanj: 0, 2 g uzorka pepela, 1, 5 mL HNO3, 1, 5 mL H2O2 i 1 mL HF (600 W, 800 psi, 210 °C, 30 minuta), 2. stupanj: 10 mL H3BO3 (600 W, 800 psi, 170 °C, 25 minuta).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
120-1201833-1789 - Istraživanje strukture i svojstava tehničke keramike i keramičkih prevlaka (Ćurković, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Danijela Ašperger
(mentor)