Pregled bibliografske jedinice broj: 621010
Utjecaj kastracije na rezultate tova i odlike trupova junadi Holštajn pasmine
Utjecaj kastracije na rezultate tova i odlike trupova junadi Holštajn pasmine // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 66 (2012), 4; 243-251 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 621010 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kastracije na rezultate tova i odlike trupova junadi Holštajn pasmine
(The effect of castration on feedlot performance and carcass characteristics of Holstein young bulls)
Autori
Konjačić, Miljenko ; Kos, Ivica ; Jakopović, Tomislav ; Ivanković, Ante ; Širić, Ivan ; Kelava Ugarković, Nikolina ; Kušec, Vlado ; Marenčić, Dejan
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 66
(2012), 4;
243-251
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
govedo ; holštajn ; kastracija ; tov ; odlike trupa
(cattle ; Holstein ; castration ; beef production ; carcass characteristics)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj kastracije muške junadi holštajn pasmine na rezultate tova i odlike trupova na liniji klanja. Istraživanjem je utvrđeno da su kastrirana junad pri prosječnoj dobi od 420 dana imala značajno manju klaoničku masu, topli randman i kalo hlađenja (P<0, 05). Na liniji klanja nije utvrđena značajna razlika u klasi i stupnju zamašćenosti između kastrirane i nekastrirane junadi. Utvrđen je značajno veći (P<0, 05) neto dnevni prirast nekastrirane (531, 43 g/dan) u odnosu na kastriranu junad (461, 38 g/dan). Disekcijom rebrenog isječka na razini od 9. do 11. rebra utvrđen je značajno veći (P<0, 01) udio masnog s vezinim te manji udio mišićnog tkiva u kastrirane junadi, dočim je udio kostiju bio podjednak u obje istraživane skupine. Kastrirana junad su na presjeku između 6. i 7. rebra imala značajno veću mramoriranost musculus longissimus dorsia (P<0, 05). Rezultati ukazuju na negativan utjecaj kastracije holštajnske junadi na prirast i većinu istraživanih kvalitativnih parametara trupa osim na kalo hlađenja i mramoriranost mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Vlado Kušec
(autor)
Ivica Kos
(autor)
Ivan Širić
(autor)
Dejan Marenčić
(autor)
Miljenko Konjačić
(autor)
Ante Ivanković
(autor)
Nikolina Kelava Ugarković
(autor)