Pregled bibliografske jedinice broj: 621002
Uloga suncokreta u proizvodnji hrane
Uloga suncokreta u proizvodnji hrane // 2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 63-64 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 621002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga suncokreta u proizvodnji hrane
(Role of sunflower in food production)
Autori
Markulj, Antonela ; Krizmanić, Miroslav ; Sudarić, Aleksandra ; Liović, Ivica ; Mijić, Anto ; Josipović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 63-64
ISBN
978-953-7871-05-5
Skup
2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
suncokret; proizvodnja; urod zrna; hrana
(sunflower; production; grain yield; food)
Sažetak
Suncokret (Helianthus annuus L.) je jednogodišnja ratarska kultura koja je od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja u svijetu i Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2001. - 2010. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 22, 5 milijuna hektara s prosječnim urodom zrna 1, 28 t/ha. Pet vodećih svjetskih proizvođača zajedno proizvode suncokret na 12, 15% ukupne svjetske obradive površine. U navedenom razdoblju u Republici Hrvatskoj suncokret se prosječno uzgajao na 31 000 hektara pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2, 34 t/ha. Velika su variranja u uzgojnim površinama i urodima zrna po godinama. U Poljoprivrednom institutu Osijek osnovni cilj rada na oplemenjivanju suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja, te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida suncokreta dobrih agronomskih svojstava doprinosi unaprjeđenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Pravilnim odabirom hibrida te primjenom odgovarajuće agrotehnike moguće je osigurati okolišno prihvatljivom proizvodnju ove kulture te proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti. Redovitom konzumacijom njegovih proizvoda stvaramo prevenciju od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0000000-3538 - Stabilnost genotipova suncokreta na važna agronomska svojstva i kakvoću ulja (Krizmanić, Miroslav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Aleksandra Sudarić
(autor)
Anto Mijić
(autor)
Ana Josipović
(autor)
Ivica Liović
(autor)
Antonela Markulj Kulundžić
(autor)
Miroslav Krizmanić
(autor)