Pregled bibliografske jedinice broj: 620874
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću mošta kultivara Pinot sivi i Pinot bijeli (Vitis vinifera L.)
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću mošta kultivara Pinot sivi i Pinot bijeli (Vitis vinifera L.) // ZBORNIK RADOVA/PROCEEDINGS 48. HRVATSKI I 8. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA / prof. dr. sc. Sonja Marić prof. dr. sc. Zdenko Lončarić ; prof. dr. sc. Tihomir Florijančić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 886-891 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 620874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću mošta kultivara Pinot sivi i Pinot bijeli (Vitis vinifera L.)
(Influence of grape thinning on quality must cultivar Pinot gris and Pinot blanc (Vitis vinifera L.))
Autori
Mesić, Josip ; Ergović Ravančić, Maja ; Obradović, Valentina ; Svitlica, Brankica ; Zrinščak, Stanko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
ZBORNIK RADOVA/PROCEEDINGS 48. HRVATSKI I 8. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
/ Prof. dr. sc. Sonja Marić prof. dr. sc. Zdenko Lončarić ; prof. dr. sc. Tihomir Florijančić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 886-891
ISBN
978-953-7871-08-6
Skup
48. HRVATSKI I 8. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prorjeđivanje grozdova ; Pinot sivi ; Pinot bijeli ; Vinogorje Kutjevo ; fenoli
(thinning grapes ; Pinot Gris ; Pinot Blanc ; Kutjevo vineyards ; phenols)
Sažetak
Prorjeđivanje grozdova u pravilu prema dosadašnjim istraživanjima pozitivno utječe na kakvoću grožđa odnosno mošta i vina. Cilj rada je bio utvrditi utjecaj prorjeđivanja grozdova kultivara Pinot bijeli i Pinot sivi (Vitis vinifera L.), u uvjetima Vinogorja Kutjevo, na sadržaj šećera u moštu, ukupnu kiselost, pH mošta, ukupni ekstrakt, pepeo, i sadržaj ukupnih fenola. Istraživanje je provedeno tijekom 2012. godine na nastavnom objektu Veleučilišta u Požegi na lokalitetu Podgorje u Vinogorju Kutjevo. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu, u dva tretiranja po tri repeticije, a repeticiju čini pet trsova u nizu. Tretmani u pokusu bili su: kontrolni tretman bez odstranjenih grozdova (K) i tretman P koji čine trsovi na kojima je po rodnoj mladici ostavljan po jedan grozd. Prorjeđivanje grozdova obavljeno je pred početak faze šare grožđa. U klimatski nepovoljnoj godini koja je bila izrazito suha i topla, s nepovoljnim rasporedom oborina tijekom vegetacije ampelotehnički zahvat prorjeđivanja grozdova na kultivarima Pinot bijeli i Pinot sivi nije utjecao na kakvoću grožđa i mošta. Zabilježena je jedino značajno veća vrijednost ukupnog ekstrakta mošta kod tretmana s odstranjenim grozdovima Pinota bijelog.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Profili:
Brankica Svitlica
(autor)
Valentina Obradović
(autor)
Josip Mesić
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)