Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 620822

Uloga HACCP-a u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane


Lovrić, Božidar
Uloga HACCP-a u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 620822 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga HACCP-a u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane
(Role of HACCP system in production of safe food)

Autori
Lovrić, Božidar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.02

Godina
2013

Stranica
37

Mentor
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
zdravstvena ispravnost ; kvaliteta ; upravljanje kvalitetom ; HACCP sustav
(health safety ; quality ; quality control ; HACCP system)

Sažetak
Tijekom procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, Vlada Republike Hrvatske prihvaća nove i uklađuje postojeće kriterije prema važećoj zakonskoj regulativi Europske unije. Zakonom o hrani (NN 47/07) utvrđuju se tako osnovna načela odgovornosti, učinkovite organizacijske strukture i postupci kojima se osigurava zdravstvena ispravnost hrane i hrane za životinje. Navedeni zakon odnosi se na kontrolu i analizu rizika, novu hranu, genetski modificiranu hranu i genetski modificiranu hranu za životinje, službenu i laboratorijsku kontrolu uključujući i hranu za životinje, te osnivanje Hrvatske agencije za hranu. Zakon o hrani (NN 46/07) zahtjeva od subjekata u poslovanju s hranom uspostavu sustava upravljanja sigurnošću hrane temeljenog na HACCP principima koji se sastoji od sedam temeljnih načela a njegova implementacija provodi se u dvanaest koraka. Neposredno nakon uspostave sustava nužna je edukacija i osposobljavanje zaposlenika, no pravilno dugoročno funkcioniranje sustava može se osigurati samo kroz redovito revidiranje dokumentacije i HACCP plana, kako bi bili aktualni s nastalim promjenama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Božidar
Uloga HACCP-a u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Lovrić, B. (2013) 'Uloga HACCP-a u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Bo\v{z}idar}, year = {2013}, pages = {37}, keywords = {zdravstvena ispravnost, kvaliteta, upravljanje kvalitetom, HACCP sustav}, title = {Uloga HACCP-a u proizvodnji zdravstveno ispravne hrane}, keyword = {zdravstvena ispravnost, kvaliteta, upravljanje kvalitetom, HACCP sustav}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Bo\v{z}idar}, year = {2013}, pages = {37}, keywords = {health safety, quality, quality control, HACCP system}, title = {Role of HACCP system in production of safe food}, keyword = {health safety, quality, quality control, HACCP system}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font