Pregled bibliografske jedinice broj: 620540
Mogućnost primjene fermentacijskog postupka s imobiliziranim kvascima u proizvodnji vina Rajnski rizling i Chardonnay Kutjevačkog vinogorja
Mogućnost primjene fermentacijskog postupka s imobiliziranim kvascima u proizvodnji vina Rajnski rizling i Chardonnay Kutjevačkog vinogorja, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 620540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost primjene fermentacijskog postupka s
imobiliziranim kvascima u proizvodnji vina
Rajnski rizling i Chardonnay Kutjevačkog
vinogorja
(Prospects for implementation of fermentation
process with imobilised yeast cells in wine
production from grape varieties Rhine riesling
and Chardonay of Kutjevo vineyards)
Autori
Petošić, Emil
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
28.02
Godina
2013
Stranica
57
Mentor
Miličević, Borislav
Ključne riječi
fermentacija ; imobilizirani kvasci ; aroma vina
(fermentation ; immobilised yeast ; wine aroma)
Sažetak
Odabrani sojevi kvasca često se koriste u proizvodnji vina, a brojna istraživanja su pokazala da kvasci mogu utjecati na sastav hlapivih tvari arome u vinu. Tehnologija proizvodnje vina s imobiliziranim kvascima intenzivno se koristi posljednjih godina. Razlog tome je brži postupak fermentacije, povećanje produktivnosti i mogućnost kontinuiranog rada. U ovom istraživanju cilj je bio istražiti mogućnost primjene imobiliziranih kvasaca u postupku fermentacije na dva kultivara koji se nalaze u grupi preporučenih i dopuštenih sortivinogorja Kutjevo, koje je smješteno u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske. Prema ovom istraživanju kvalitativni profil vina proizvedenih s imobiliziranim stanicama je bio sličan s vinima koja su proizvedena klasičnim postupkom fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(mentor)