Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 620494

Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda


Bogunović, Igor; Duralija, Boris; Gadže, Jelena; Jurić, Giorgio
Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda // 8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2013. str. 32-32 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 620494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda
(Using biostimulators peptone in strawberry production)

Autori
Bogunović, Igor ; Duralija, Boris ; Gadže, Jelena ; Jurić, Giorgio

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 2013, 32-32

Skup
8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.03.2013. - 02.03.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; biološki stimulatori; sorte jagoda; pozeba
(Fragaria x ananassa Duch.; biostimulators; strawberry varieties; frost)

Sažetak
Tijekom zadnja dva desetljeća na tržištu su se pojavili mnogi biološki stimulatori pod raznim trgovačkim imenima, a koji nalaze sve veću primjenu u voćarskoj proizvodnji. U 2011. godini na lokalitetu Kupinečki Kraljevec provedena su istraživanja utjecaja biostimulatora peptona 85/16 (APC Europe) u tri tretmana (0.5, 1.0 i 1.5 grama/biljci) na tri sorte jagoda (Asia, Alba i Clery). Smatra se da ova vrsta biostimulatora koja se dobiva enzimatskom hidrolizom animalnog porijekla (iz svinjske krvi) ima pozitivne učinke na rast, razvoj i rodnost kod jagoda. Obzirom da je 2011. godina bila specifična po kasnom proljetnom mrazu kada su tijekom jutra 5. svibnja temperature ispod agrotekstila pod kojim su se jagode nalazile spustile do -3, 1 ºC, utvrdili smo stupanj pozebe cvjetova i zametnutih plodova na kontrolnim i tretiranim biljkama. Uzimajući u obzir samo kontrolne biljke koje nisu tretirane peptonom primjećuje se najmanji postotak smrznutih cvjetova i sitnih plodova kod sorte Clery, a zatim slijede Alba i Asia kao najosjetljivija na pozebu. Razlike u postotku smrznutih cvjetova i zametnutih plodova kontrolnih biljaka i onih tretiranih peptonom bile su najizraženije kod sorte Alba kod primjene 1.5 g po biljci, dok je najmanja bila kod sorte Asia kod primjene peptona 0.5 g po biljci. Utvrđeno je da su sve tri sorte kod svih primijenjenih tretmana, ukoliko su bile tretirane biostimulatorom peptonom, imale manju štetu od pozebe u odnosu na biljke koje nisu tretirane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Gadže (autor)

Avatar Url Boris Duralija (autor)

Avatar Url Igor Bogunović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bogunović, Igor; Duralija, Boris; Gadže, Jelena; Jurić, Giorgio
Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda // 8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2013. str. 32-32 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Bogunović, I., Duralija, B., Gadže, J. & Jurić, G. (2013) Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda. U: 8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Bogunovi\'{c}, Igor and Duralija, Boris and Gad\v{z}e, Jelena and Juri\'{c}, Giorgio}, year = {2013}, pages = {32-32}, keywords = {Fragaria x ananassa Duch., biolo\v{s}ki stimulatori, sorte jagoda, pozeba}, title = {Kori\v{s}tenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda}, keyword = {Fragaria x ananassa Duch., biolo\v{s}ki stimulatori, sorte jagoda, pozeba}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bogunovi\'{c}, Igor and Duralija, Boris and Gad\v{z}e, Jelena and Juri\'{c}, Giorgio}, year = {2013}, pages = {32-32}, keywords = {Fragaria x ananassa Duch., biostimulators, strawberry varieties, frost}, title = {Using biostimulators peptone in strawberry production}, keyword = {Fragaria x ananassa Duch., biostimulators, strawberry varieties, frost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font