Pregled bibliografske jedinice broj: 620494
Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda
Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda // 8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2013. str. 32-32 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 620494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda
(Using biostimulators peptone in strawberry production)
Autori
Bogunović, Igor ; Duralija, Boris ; Gadže, Jelena ; Jurić, Giorgio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 2013, 32-32
Skup
8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.03.2013. - 02.03.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; biološki stimulatori; sorte jagoda; pozeba
(Fragaria x ananassa Duch.; biostimulators; strawberry varieties; frost)
Sažetak
Tijekom zadnja dva desetljeća na tržištu su se pojavili mnogi biološki stimulatori pod raznim trgovačkim imenima, a koji nalaze sve veću primjenu u voćarskoj proizvodnji. U 2011. godini na lokalitetu Kupinečki Kraljevec provedena su istraživanja utjecaja biostimulatora peptona 85/16 (APC Europe) u tri tretmana (0.5, 1.0 i 1.5 grama/biljci) na tri sorte jagoda (Asia, Alba i Clery). Smatra se da ova vrsta biostimulatora koja se dobiva enzimatskom hidrolizom animalnog porijekla (iz svinjske krvi) ima pozitivne učinke na rast, razvoj i rodnost kod jagoda. Obzirom da je 2011. godina bila specifična po kasnom proljetnom mrazu kada su tijekom jutra 5. svibnja temperature ispod agrotekstila pod kojim su se jagode nalazile spustile do -3, 1 ºC, utvrdili smo stupanj pozebe cvjetova i zametnutih plodova na kontrolnim i tretiranim biljkama. Uzimajući u obzir samo kontrolne biljke koje nisu tretirane peptonom primjećuje se najmanji postotak smrznutih cvjetova i sitnih plodova kod sorte Clery, a zatim slijede Alba i Asia kao najosjetljivija na pozebu. Razlike u postotku smrznutih cvjetova i zametnutih plodova kontrolnih biljaka i onih tretiranih peptonom bile su najizraženije kod sorte Alba kod primjene 1.5 g po biljci, dok je najmanja bila kod sorte Asia kod primjene peptona 0.5 g po biljci. Utvrđeno je da su sve tri sorte kod svih primijenjenih tretmana, ukoliko su bile tretirane biostimulatorom peptonom, imale manju štetu od pozebe u odnosu na biljke koje nisu tretirane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb