Pregled bibliografske jedinice broj: 620375
Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj
Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj // Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 729-733 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 620375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj
(Some meat characteristics of Romanov lambs in Croatia)
Autori
Držaić, Valentino ; Mioč, Boro ; Baričević, Ivan ; Pavić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 729-733
ISBN
978-953-7871-08-6
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
romanovska janjad; tupovi; randman; pH vrijednost; boja
(Romanov lambs; carcasses; dressing percentage; pH value; meat colour)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi klaoničke pokazatelje, mjere trupova, pH vrijednost i boju mesa romanovske janjadi. U tu svrhu zaklano je 39 (32 muške i 7 ženske) janjadi. Prosječna tjelesna masa janjadi neposredno prije klanja bila je 26, 33 kg, a masa trupa 13, 79 kg, uz prosječnu vrijednost randmana od 52, 38%. Utvrđeno je da su trupovi romanovske janjadi srednje razvijeni, prosječne duljine 65, 54 cm i dubine prsa od 24, 38 cm. Prosječna vrijednost pH MLD-a iznosila ja 6, 58, a na osnovu utvrđenih L*, a* i b* parametara boje mesa utvrđena je svijetloružičasta boja analiziranih mišića. Trupovi romanovske janjadi odlikuju se poželjnim masom, razvijenosti i bojom te zadovoljavaju zahtjeve hrvatskog tržišta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb