Pregled bibliografske jedinice broj: 620278
Utjecaj spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi istarske ovce
Utjecaj spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi istarske ovce // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 66 (2012), 3; 187-200 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 620278 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj spola na odlike trupa i kakvoću mesa janjadi istarske ovce
(The effect of sex on slaughter triats and meat quality of Istrian sheep lambs)
Autori
Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 66
(2012), 3;
187-200
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
janjad; spol; klaonički pokazatelji; boja mesa; kemijski sastav
(lambs; sex; slaughter traits; meat colour; chemical composition)
Sažetak
Meso je jedan od najvažnijih proizvoda istarske ovce od njenog nastanka pa sve do danas. Iako meso trenutačno nije primarni proizvod ove pasmine, janjetina je neizostavan proizvod suvremenog ovčarstva na području Istre. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi utjecaj spola na klaoničke pokazatelje, mjere trupa, boju mesa mjerenu na svježem presjeku mišićnih regija m. longissimus dorsi (MLD) i m. rectus abdominis (MRA) te kemijski sastav i pH vrijednost mesa janjadi istarske ovce. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 98 janjadi (54 muške i 44 ženske). Janjad je neprekidno boravila u staji, a hranjena je punomasnim ovčjim mlijekom (dvokratnim sisanjem). Radi zadovoljenja hranidbenih potreba, janjad je s navršenih 3 do 4 tjedna, uz mlijeko, počela konzumirati kvalitetno livadno i/ili sijeno lucerke (po volji) te određenu količinu krepkih krmiva korištenih u hranidbi ovaca. U dobi od prosječno 68 dana janjad je pojedinačno izvagana i podvrgnuta klanju. Muška janjad ostvarila je veći prosječni dnevni prirast (P<0, 01) od ženske janjadi. Slijedom navedenog, muška janjad bila je veće prosječne tjelesne mase pri klanju (P<0, 05), težeg trupa (P>0, 05) te neznatno razvijenijih unutarnjih organa nego ženska janjad (P>0, 05). Pritom je značajan (P<0, 05) utjecaj spola utvrđen jedino u udjelima kože s nogama koji je bio veći u muške negoli u ženske janjadi. Zbog slabije razvijenog gastrointestinalnog sustava ženska istarska janjad imala je veću prosječnu vrijednost randmana (P>0, 05) od onog utvrđenog u muške janjadi. U muške janjadi utvrđena je veća L* vrijednost (P<0, 05) MLD-a, dok se vrijednosti ostalih pokazatelja boje nisu značajno razlikovale između spolova. Predmetnim istraživanjem utvrđena je veća pH vrijednost mesa (P<0, 05) ženske u odnosu na mušku janjad. Meso muške i ženske istarske janjadi bilo je vrlo sličnog osnovnog kemijskog sastava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts