Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62022

Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti pšenice


Kosić, Anica
Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti pšenice, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 62022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti pšenice
(Relationship between amylograpfic measurement and bread production from flour of new croatian wheat varieties)

Autori
Kosić, Anica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
22.07

Godina
1998

Stranica
53

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
amilografska ispitivanja; probna pečenja; hrvatske sorte pšenica
(amylograpfic measurement; bread production; croatian wheat varieties)

Sažetak
Kakvoća pšeničnog brašna određena je manogim pokazateljima kao što su: količina i kakvoća glutena, sposobnost stvaranja šećera, želatinizacijska sposobnost brašan itd. Želatinizacijska sposobnost brašna može se određivati posebnim viskozimetrom amilografom. U ovom radu ispitivani su amilografski pokazatelji 14 novih hrvatskih sorti pšenica, te su od brašna tih pšenica rađena probna pečenja. Cilj je bio ispitati oblik i izgled kruha, poroznost, elastičnost i strukturu sredine, te miris i okus kruha, a potom usporediti utjecaj želatinizacijske sposobnosti škroba na ispitivane pokazatelje kakvoće kruha, kao i na volumen kruha. Senzorskim ispitivanjem najbolje je ocjenjen kruh dobiven iz sorte Kruna. Vrijednosti koeficijenata linearne korelacije pokazali su značajnu povezanost između maksimalne viskoznosti i odnosa visine i širine kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kosić, Anica
Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti pšenice, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Kosić, A. (1998) 'Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti pšenice', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kosi\'{c}, Anica}, year = {1998}, pages = {53}, keywords = {amilografska ispitivanja, probna pe\v{c}enja, hrvatske sorte p\v{s}enica}, title = {Povezanost amilografskih pokazatelja s pecivnim svojstvima novih hrvatskih sorti p\v{s}enice}, keyword = {amilografska ispitivanja, probna pe\v{c}enja, hrvatske sorte p\v{s}enica}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kosi\'{c}, Anica}, year = {1998}, pages = {53}, keywords = {amylograpfic measurement, bread production, croatian wheat varieties}, title = {Relationship between amylograpfic measurement and bread production from flour of new croatian wheat varieties}, keyword = {amylograpfic measurement, bread production, croatian wheat varieties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font