Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 620121

Škrob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.)


Šilić, Jasmina
Škrob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.), 2013., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 620121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Škrob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.)
(Starch as an idicator of microtuberization in the potato (Solanum tuberosum L.))

Autori
Šilić, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.02

Godina
2013

Stranica
32

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Ključne riječi
Solanum tuberosum; mikrogomolj; škrob
(Solanum tuberosum; microtuber; starch)

Sažetak
Razvitak gomolja krumpira je složeni razvojni proces koji uključuje promjenu razine regulatora rasta, sintezu specifičnih proteina i odlaganje škroba. Formiranje gomolja kontroliraju uvjeti kratkog dana i niske temperature. U uvjetima in vitro gomolji se mogu razviti iz pazušnih pupova na stabljici krumpira. U sklopu ovog diplomskog rada istraživano je odlaganja škroba u stanicama bočnih pupova izdanka krumpira (Solanum tuberosum L. cv. ΄Bintje΄) kao prvog znaka razvoja mikrogomolja. Biljke korištene u pokusima razmnožavane su nodijskim segmentima na podlozi MS uz dodatak 2% saharoze i 0.8% agara u razmacima od 4 tjedna. Segmenti stabljike presađeni su na podlogu MS modificiranu za razvitak gomolja koja je sadržavala 8% saharoze, 0.8% agara i 22 µM BA. Kulture su inkubirane na 20 °C u uvjetima kratkog dana (fotoperiod 12 sati). Za histološke analize pupovi su uzimani svaki dan tijekom 14 dana, fiksirani i bojani Lugolovom otopinom (IKI2) prije uklapanja u glicerol. Prvi znak odlaganja škroba uočen je treći dan pokusa u bazalnom dijelu bočnih pupova na podlozi za tuberizaciju. U eksplantatima uzgajanim u jednakim uvjetima ali na podlozi bez BA odlaganje škroba nije uočeno niti nakon 14 dana. Četiri dana nakon prve pojave škroba bočni su pupovi zadebljali i tijekom sljedećih dana iz njih su se razvili mikrogomolji. Ovi rezultati potvrđuju važnost visoke koncentracije saharoze i prisutnosti BA u hranjivoj podlozi kao i duljine fotoperioda i temperature u procesu tuberizacije krumpira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Pevalek-Kozlina, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Pevalek-Kozlina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šilić, Jasmina
Škrob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.), 2013., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Šilić, J. (2013) 'Škrob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.)', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ili\'{c}, Jasmina}, year = {2013}, pages = {32}, keywords = {Solanum tuberosum, mikrogomolj, \v{s}krob}, title = {\v{S}krob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.)}, keyword = {Solanum tuberosum, mikrogomolj, \v{s}krob}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ili\'{c}, Jasmina}, year = {2013}, pages = {32}, keywords = {Solanum tuberosum, microtuber, starch}, title = {Starch as an idicator of microtuberization in the potato (Solanum tuberosum L.)}, keyword = {Solanum tuberosum, microtuber, starch}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font