Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 620096

Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja


Britvec, Nikolina
Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 620096 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja
(Bioactive potential and rheological properties of chocolate liqueurs after months of storage)

Autori
Britvec, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.02

Godina
2013

Stranica
41

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; čokolada; flavan-3-oli; proantocijanidini; reologija; ukupni fenoli
(antioxidant capacity; chocolate; flavan-3-ols; proanthocyanidins; rheology; total phenols)

Sažetak
Kakaovi proizvodi se ubrajaju među funkcionalne proizvode čija se pozitivna svojstva potvrđuju brojnim znanstvenim istraživanjima. Cilj ovog rada bio je odrediti udjel biološki aktivnih komponenata, antioksidacijski kapacitet te reološka svojstva čokoladnih likera nakon četvrtog mjeseca skladištenja. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina u čokoladnim likerima te njihov antioksidacijski kapacitet. Reometrom su određena reološka svojstva. Ispitivanja su provedena na 12 čokoladnih likera pripremljenih s 20, 25 i 30% alkohola u kombinaciji s četiri vrste čokolade (30, 32, 50 i 72% kakaovih dijelova). Najviši bioaktivni potencijal karakterizira čokoladne likere pripremljene s 25%-tnim alkoholom u kombinaciji s čokoladom sa 72% kakaovih dijelova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Britvec, Nikolina
Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Britvec, N. (2013) 'Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Britvec, Nikolina}, year = {2013}, pages = {41}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, \v{c}okolada, flavan-3-oli, proantocijanidini, reologija, ukupni fenoli}, title = {Bioaktivni potencijal i reolo\v{s}ka svojstva \v{c}okoladnih likera nakon \v{c}etveromjese\v{c}nog skladi\v{s}tenja}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, \v{c}okolada, flavan-3-oli, proantocijanidini, reologija, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Britvec, Nikolina}, year = {2013}, pages = {41}, keywords = {antioxidant capacity, chocolate, flavan-3-ols, proanthocyanidins, rheology, total phenols}, title = {Bioactive potential and rheological properties of chocolate liqueurs after months of storage}, keyword = {antioxidant capacity, chocolate, flavan-3-ols, proanthocyanidins, rheology, total phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font