Pregled bibliografske jedinice broj: 620096
Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja
Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 620096 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja
(Bioactive potential and rheological properties of chocolate liqueurs after months of storage)
Autori
Britvec, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2013
Stranica
41
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; čokolada; flavan-3-oli; proantocijanidini; reologija; ukupni fenoli
(antioxidant capacity; chocolate; flavan-3-ols; proanthocyanidins; rheology; total phenols)
Sažetak
Kakaovi proizvodi se ubrajaju među funkcionalne proizvode čija se pozitivna svojstva potvrđuju brojnim znanstvenim istraživanjima. Cilj ovog rada bio je odrediti udjel biološki aktivnih komponenata, antioksidacijski kapacitet te reološka svojstva čokoladnih likera nakon četvrtog mjeseca skladištenja. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina u čokoladnim likerima te njihov antioksidacijski kapacitet. Reometrom su određena reološka svojstva. Ispitivanja su provedena na 12 čokoladnih likera pripremljenih s 20, 25 i 30% alkohola u kombinaciji s četiri vrste čokolade (30, 32, 50 i 72% kakaovih dijelova). Najviši bioaktivni potencijal karakterizira čokoladne likere pripremljene s 25%-tnim alkoholom u kombinaciji s čokoladom sa 72% kakaovih dijelova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)