Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 619857

Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja


Klarić, Ivana
Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 619857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja
(Enzymatic changes in the heat-treated fruits of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) during storage)

Autori
Klarić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.12

Godina
2012

Stranica
33

Mentor
Martina Skendrović Babojelić

Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretmani; čuvanje; enzimatske promjene
(Citrus unshiu Marc.; heat pretreatment; storage; enzyme changes)

Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana (potapanje plodova u toploj vodi u trajanju od tri minute na temperaturi 48 oC - HWD 48 i 52 oC - HWD 52 na enzimatske promjene u plodovima mandarine unshiu sorte 'Owari', nakon 8 tjedana čuvanja u normalnoj atmosferi (NA) na temperaturi +1 oC. U odnosu na početak čuvanja, nakon 8 tjedana čuvanja utvrđena je povećana aktivnost enzima gvajakol peroksidaze, askorbat peroksidaze i katalaze, te koncentracija vodikovog peroksida i razina lipidne peroksidacije. Kod plodova kontrole uočena je manja enzimatska i antioksidativna aktivnost nakon čuvanja, u odnosu na toplinski tretirane plodove. Predtretman HWD 48 pokazuje dobar potencijal za produljeno čuvanje plodova bez narušavanja kvalitete plodova, uz kontrolu ozljeda od niskih temperatura i manje izražen oksidativni stres, dok se predtretman HWD 52 ne može smatrati učinkovitim i primjenjivim u klimatskim uvjetima RH.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
073-0731674-1673 - Utjecaj oksidativnog stresa na organizaciju i funkciju biljnih stanica i tkiva (Lepeduš, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Klarić, Ivana
Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Klarić, I. (2012) 'Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klari\'{c}, Ivana}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {Citrus unshiu Marc., toplinski predtretmani, \v{c}uvanje, enzimatske promjene}, title = {Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {Citrus unshiu Marc., toplinski predtretmani, \v{c}uvanje, enzimatske promjene}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klari\'{c}, Ivana}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {Citrus unshiu Marc., heat pretreatment, storage, enzyme changes}, title = {Enzymatic changes in the heat-treated fruits of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) during storage}, keyword = {Citrus unshiu Marc., heat pretreatment, storage, enzyme changes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font