Pregled bibliografske jedinice broj: 619857
Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja
Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 619857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja
(Enzymatic changes in the heat-treated fruits of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) during storage)
Autori
Klarić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.12
Godina
2012
Stranica
33
Mentor
Martina Skendrović Babojelić
Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretmani; čuvanje; enzimatske promjene
(Citrus unshiu Marc.; heat pretreatment; storage; enzyme changes)
Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana (potapanje plodova u toploj vodi u trajanju od tri minute na temperaturi 48 oC - HWD 48 i 52 oC - HWD 52 na enzimatske promjene u plodovima mandarine unshiu sorte 'Owari', nakon 8 tjedana čuvanja u normalnoj atmosferi (NA) na temperaturi +1 oC. U odnosu na početak čuvanja, nakon 8 tjedana čuvanja utvrđena je povećana aktivnost enzima gvajakol peroksidaze, askorbat peroksidaze i katalaze, te koncentracija vodikovog peroksida i razina lipidne peroksidacije. Kod plodova kontrole uočena je manja enzimatska i antioksidativna aktivnost nakon čuvanja, u odnosu na toplinski tretirane plodove. Predtretman HWD 48 pokazuje dobar potencijal za produljeno čuvanje plodova bez narušavanja kvalitete plodova, uz kontrolu ozljeda od niskih temperatura i manje izražen oksidativni stres, dok se predtretman HWD 52 ne može smatrati učinkovitim i primjenjivim u klimatskim uvjetima RH.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
073-0731674-1673 - Utjecaj oksidativnog stresa na organizaciju i funkciju biljnih stanica i tkiva (Lepeduš, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)