Pregled bibliografske jedinice broj: 619624
Pokazatelji tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva različitih genotipova pilića
Pokazatelji tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva različitih genotipova pilića // Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 755-759 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 619624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pokazatelji tehnoloških svojstava prsnog mišićnog
tkiva različitih genotipova pilića
(Breast muscles technological quality traits of
different chicken genotypes)
Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Hanžek, Danica ; Biazik, Ewa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 755-759
ISBN
978-953-7871-08-6
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pilići ; tehnološka svojstva ; genotipovi
(chickens ; technological properties ; genotypes)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je usporediti tehnološke pokazatelje kvalitete prsnog mišićnog tkiva tri genotipa Ross 308, Cobb 500 i Hubbard Classic brojlerskih pilića. Od tehnoloških svojstava u radu su prikazani pH1 i pH2, boja prsnog mišića, otpuštanje mesnog soka (%), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). U istraživanju je korišteno 60 pilića, odnosno 20 pilića po genotipu. Pilići su tovljeni 42 dana, a hranjeni su komercijalnim smjesama starter do 21. dana, te finišer od 21. do 42. dana tova. Intenzitet crvenila mišićnog tkiva prsa prikazan kao vrijednost a*, bio je statistički značajno veći kod mišića prsa pilića Hubbard Classic (3, 06) u odnosu na piliće genotipa Ross 308 (1, 69). Utvrđene su i razlike u vrijednostima b*, koja predstavlja stupanj žutila. Pilići genotipa Cobb 500 i Hubbard Classic imali su izraženiji stupanj žutila u mesu u odnosu na piliće Ross 308 (8, 27:8, 17:5, 88). Kod ostalih ispitivanih svojstava tehnološke kvalitete mišića prsa (pH1 i pH2, L*, otpuštanje mesnog soka, gubitak vode kuhanjem i tekstura) između različitih genotipova pilića nisu nađene statistički značajne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek