Pregled bibliografske jedinice broj: 61941
Značaj dijetetskih proizvoda u turizmu
Značaj dijetetskih proizvoda u turizmu // Zdrastveni turizam za 21 stoljeće / Riožanić, Igor (ur.).
Rijeka: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2000. str. 216-221 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 61941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj dijetetskih proizvoda u turizmu
(Evaluation of dietetic foods in tourisms)
Autori
Hegedušić, Vesna ; Banović, Mara ; Carić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zdrastveni turizam za 21 stoljeće
/ Riožanić, Igor - Rijeka : Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2000, 216-221
Skup
Treći znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zdrastvei turizam za 21 stoljeće"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.06.2000. - 21.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
dijetetski proizvodi; čokolada; niskoenergetski proizvodi
(dietetic products; chocolate; low energetic products)
Sažetak
Važan čimbenik u održavanju zdravlja, te u prevenciji alli i liječenju mnogih bolesti je hrane. Danas se na tržištu nalazi velik broj različitih vrsta namirnica namijenjenih pojedinim kategorijama potrošaća.Međutim, sa svrhom smanjenja udjela nepoželjnih sastojaka (saharoza, mast), istraživanja su usmjerena na promjenu sastava i poboljšanje tehnološkog procesa proizvodnje. Tako se sve više u proizvodnji koriste zamjenske sirovine za saharozu,(škrobni sirup, šećerni alkoholi, sladila), smanjuje udio masti ili dodaju sastojci (hidrokoloidi, minerali i vitamini) za postizanje određenih fizikalnih i nutritivnih svojstava. Ispitivanja provedena u ovom radu bila su usmjerena na modifikaciju sastava čokolade, pa su umjesto saharoze upotrebljeni neki šećerni alkoholi i sladila pri čemu je dobivena tzv. bitter čokolada.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb