Pregled bibliografske jedinice broj: 619250
Utjecaj sociodemografskih obilježja hrvatskih studenata na navike doručkovanja
Utjecaj sociodemografskih obilježja hrvatskih studenata na navike doručkovanja // Proceedings 48th Croatian and 8th International Symposium on Agriculture
Dubrovnik, Hrvatska, 2013. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 619250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sociodemografskih obilježja hrvatskih studenata na navike doručkovanja
(The impact of socio-demographic characteristics on breakfast habits of Croatian students)
Autori
Tomić, Marina ; Mesić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 48th Croatian and 8th International Symposium on Agriculture
/ - , 2013
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
studenti; navike doručkovanja; sociodemografska obilježja
(students; breakfast habits; socio-demographic characteristics)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati prehrambene navike studenata pri doručkovanju i utvrditi utječu li sociodemografska obilježja ispitanika na učestalost doručkovanja studenata. Provedeno je on-line anketno ispitivanje u kojem je sudjelovalo 419 ispitanika. Istraživanjem je utvrđeno da većina ispitanih studenata doručkuje (92, 9%) i da određena sociodemografska obilježja utječu na njihove navike doručkovanja. Ispitanici koji ne doručkuju (N=30) kao glavne razloge nedoručkovanja navode nedostatak vremena (40%) i izostanak prehrambene navike doručkovanja (43, 3%). Utvrđeno je da učestalije doručkuju ispitanice u odnosu na muškarce kao i ispitanici koji žive s obitelji u odnosu na one koji žive samostalno (p≤0, 05). Nepušači i studenti koji se bave fizičkim aktivnostima učestalije doručkuju u odnosu na pušače i studente koji nemaju sklonost fizičkim aktivnostima (p≤0, 05). Za doručak ispitani studenti najčešće biraju pekarske proizvode (64, 5%) i žitarice (36, 5%), a od napitaka za doručak konzumiraju mlijeko, kavu i jogurt. Kako bi povećali svijest studentske populacije o važnosti redovitog doručkovanja i odabiru zdravih namirnica za doručak potrebno je provesti određene mjere edukacije i informiranja koje će promicati važnost redovitog doručkovanja za zdravlje i kvalitetu života. Rezultati provedenog istraživanja daju smjernice za marketing hrane koja se konzumira za doručak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb