Pregled bibliografske jedinice broj: 619191
Utjecaj gustoće sklopa i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.)
Utjecaj gustoće sklopa i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.) // ZBORNIK SAŽETAKA BOOK OF ABSTRACTS / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 198-199 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 619191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gustoće sklopa i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.)
(Influence of seeding rate and topdressing on agronomic traits of spelt (Triticum spelta L.))
Autori
Pospišil, Ana ; Pospišil, Milan ; Farkaš, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
ZBORNIK SAŽETAKA BOOK OF ABSTRACTS
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 198-199
ISBN
978-953-7871-07-9
Skup
48. HRVATSKI I 8. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pir; sorta; gustoća sjetve; prihrana; agronomska svojstva
(spelt; variety; seeding rate; topdressing; agronomic traits)
Sažetak
Pir (Triticum spelta L.) ponovo se počinje uzgajati u Republici Hrvatskoj te uzgoj ove žitarice doprinosi povećanju bioraznolikosti. Na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu provedena su tijekom 2010./2011. i 2011./2012. godine istraživanja s ciljem utvrđivanja utjecaja gustoće sjetve i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira u agroekološkim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. U istraživanju su bile dvije sorte pira: Nirvana i Ostro, tri gustoće sjetve (200, 300 i 400 klijavih zrna/m2) te prihrana dušikom. Prihrana dušikom obavljena je na početku i kraju busanja sa po 25 kg/ha dušika. U obje godine istraživanja sorta Nirvana ostvarila je značajno veći prinos neoljuštenog zrna u odnosu na sortu Ostro. U 2010./2011. ostvareni prinos neoljuštenog zrna pira bio je 4, 99 odnosno 4, 62 t/ha, a u 2011./2012. 6, 85 odnosno 6, 16 t/ha. Sorta Ostro ostvarila je značajno veću masu 1000 zrna te veći sadržaj proteina u zrnu. Gustoća sklopa nije imala utjecaja na istraživane parametre osim na broj klasova po m2 te je kod najveće gustoće sklopa ostvaren i značajno najveći broj klasova. Prihrana dušikom pozitivno je utjecala na prinos neoljuštenog zrna pira, broj klasova po m2 i masu 1000 zrna. Prihrana dušikom nije imala utjecaja na udio oljuštenih zrna u ukupnoj masi i sadržaj proteina u zrnu pira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3584 - Mogućnost uzgoja alternativnih žitarica u Republici Hrvatskoj (Pospišil, Ana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb