Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 619191

Utjecaj gustoće sklopa i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.)


Pospišil, Ana; Pospišil, Milan; Farkaš, Davor
Utjecaj gustoće sklopa i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.) // ZBORNIK SAŽETAKA BOOK OF ABSTRACTS / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 198-199 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 619191 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gustoće sklopa i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.)
(Influence of seeding rate and topdressing on agronomic traits of spelt (Triticum spelta L.))

Autori
Pospišil, Ana ; Pospišil, Milan ; Farkaš, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
ZBORNIK SAŽETAKA BOOK OF ABSTRACTS / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 198-199

ISBN
978-953-7871-07-9

Skup
48. HRVATSKI I 8. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
pir; sorta; gustoća sjetve; prihrana; agronomska svojstva
(spelt; variety; seeding rate; topdressing; agronomic traits)

Sažetak
Pir (Triticum spelta L.) ponovo se počinje uzgajati u Republici Hrvatskoj te uzgoj ove žitarice doprinosi povećanju bioraznolikosti. Na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu provedena su tijekom 2010./2011. i 2011./2012. godine istraživanja s ciljem utvrđivanja utjecaja gustoće sjetve i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira u agroekološkim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. U istraživanju su bile dvije sorte pira: Nirvana i Ostro, tri gustoće sjetve (200, 300 i 400 klijavih zrna/m2) te prihrana dušikom. Prihrana dušikom obavljena je na početku i kraju busanja sa po 25 kg/ha dušika. U obje godine istraživanja sorta Nirvana ostvarila je značajno veći prinos neoljuštenog zrna u odnosu na sortu Ostro. U 2010./2011. ostvareni prinos neoljuštenog zrna pira bio je 4, 99 odnosno 4, 62 t/ha, a u 2011./2012. 6, 85 odnosno 6, 16 t/ha. Sorta Ostro ostvarila je značajno veću masu 1000 zrna te veći sadržaj proteina u zrnu. Gustoća sklopa nije imala utjecaja na istraživane parametre osim na broj klasova po m2 te je kod najveće gustoće sklopa ostvaren i značajno najveći broj klasova. Prihrana dušikom pozitivno je utjecala na prinos neoljuštenog zrna pira, broj klasova po m2 i masu 1000 zrna. Prihrana dušikom nije imala utjecaja na udio oljuštenih zrna u ukupnoj masi i sadržaj proteina u zrnu pira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3584 - Mogućnost uzgoja alternativnih žitarica u Republici Hrvatskoj (Pospišil, Ana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Pospišil (autor)

Avatar Url Milan Pospišil (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pospišil, Ana; Pospišil, Milan; Farkaš, Davor
Utjecaj gustoće sklopa i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.) // ZBORNIK SAŽETAKA BOOK OF ABSTRACTS / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 198-199 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Pospišil, A., Pospišil, M. & Farkaš, D. (2013) Utjecaj gustoće sklopa i prihrane dušikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.). U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)ZBORNIK SAŽETAKA BOOK OF ABSTRACTS.
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Ana and Pospi\v{s}il, Milan and Farka\v{s}, Davor}, year = {2013}, pages = {198-199}, keywords = {pir, sorta, gusto\'{c}a sjetve, prihrana, agronomska svojstva}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Utjecaj gusto\'{c}e sklopa i prihrane du\v{s}ikom na agronomska svojstva pira (Triticum spelta L.)}, keyword = {pir, sorta, gusto\'{c}a sjetve, prihrana, agronomska svojstva}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Ana and Pospi\v{s}il, Milan and Farka\v{s}, Davor}, year = {2013}, pages = {198-199}, keywords = {spelt, variety, seeding rate, topdressing, agronomic traits}, isbn = {978-953-7871-07-9}, title = {Influence of seeding rate and topdressing on agronomic traits of spelt (Triticum spelta L.)}, keyword = {spelt, variety, seeding rate, topdressing, agronomic traits}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font