Pregled bibliografske jedinice broj: 61881
Trendovi u prehrambeno-procesnom inženjerstvu i tehnologiji i njihov utjecaj na obnovu i razvitak prehrambene industrije
Trendovi u prehrambeno-procesnom inženjerstvu i tehnologiji i njihov utjecaj na obnovu i razvitak prehrambene industrije // Obnova i razvoj u Bosni i Hercegovini : Tuzlanski seminari / Hodge, Carole ; Grbin, Mladen (ur.).
Zagreb: Durieux, 2000. str. 167-172
CROSBI ID: 61881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trendovi u prehrambeno-procesnom inženjerstvu i tehnologiji i njihov utjecaj na obnovu i razvitak prehrambene industrije
(Trends in Food-processing Engineering and Technology and Their Influence on Food Industry Development)
Autori
Lovrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Obnova i razvoj u Bosni i Hercegovini : Tuzlanski seminari
Urednik/ci
Hodge, Carole ; Grbin, Mladen
Izdavač
Durieux
Grad
Zagreb
Godina
2000
Raspon stranica
167-172
ISBN
953-188-118-9
Ključne riječi
prehrambena tehnologija, trendovi, razvoj perhrambenog sustava
(food technology, trends, development of food system)
Sažetak
Primjenom teorijskih osnova iz procesnog inženjerstva na realne prehrambene sustave stvorene su neophodne pretpostavke i za uspješniji razvoj procesne opreme za prehrambenu industriju, pogotovo pri prijelazu sa diskontinuiranih (šaržnih) na kontinuirane, visokomehanizirane i automatizirane postupke. Novi zahtjevi potrošača su uvjetovali daljnje napore na usavršavanju postojećih i iznalaženju novih, odnosno alternativnih procesnih rješenja usmjerenu na optimizaciju procesnih sustava prema što većoj učinkovitosti i fleksibilnosti uz minimalno oštećenje proizvoda, te prema dinamičnoj kontroli procesa usvajanjem koncepta TQM (Total Quality Menegment) i HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) uz maksimalno uvažavanje ekoloških čimbenika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija