Pregled bibliografske jedinice broj: 618804
Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera
Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 618804 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera
(Influence of ingredients on the antioxidant capacity of chocolate liqueur)
Autori
Premoša, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2012
Stranica
39
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Čokoladni likeri; Etanol; Polifenolni spojevi
(Antioxidative capacity; Chocolate liqueur; Ethanol; Polyphenolic content)
Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj sastojaka čokoladnih likera (vrsta čokolade i postotak etanola) na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera nakon jednog i dva mjeseca odležavanja. Čokoladni likeri pripremljeni su od 4 vrste čokolade različitog udjela kakaovih dijelova (30%, 32%, 50% i 72%) u kombinaciji s 20%, 25% i 30%- tnim etanolom. Spektrofotometrijski su određeni udjeli ukupnih fenola metodom s Folin- Ciocalteau reagensom te udjeli ukupnih proantocijanidina metodom po Bate- Smithu. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta korištene su dvije metode: ABTS, reakcija s radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) i DPPH, reakcija s 2, 2'-difenil-1-pikrilhidrazilom. Rezultati su potvrdili da liker s najvećim udjelom kakaovih dijelova (72%) i s najvećim postotkom alkohola (30% etanola), sadrži najveći udio polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, proantocijanidina) i ima najveći antioksidacijski kapacitet.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)