Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618804

Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera


Premoša, Tea
Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 618804 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera
(Influence of ingredients on the antioxidant capacity of chocolate liqueur)

Autori
Premoša, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2012

Stranica
39

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Čokoladni likeri; Etanol; Polifenolni spojevi
(Antioxidative capacity; Chocolate liqueur; Ethanol; Polyphenolic content)

Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj sastojaka čokoladnih likera (vrsta čokolade i postotak etanola) na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera nakon jednog i dva mjeseca odležavanja. Čokoladni likeri pripremljeni su od 4 vrste čokolade različitog udjela kakaovih dijelova (30%, 32%, 50% i 72%) u kombinaciji s 20%, 25% i 30%- tnim etanolom. Spektrofotometrijski su određeni udjeli ukupnih fenola metodom s Folin- Ciocalteau reagensom te udjeli ukupnih proantocijanidina metodom po Bate- Smithu. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta korištene su dvije metode: ABTS, reakcija s radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) i DPPH, reakcija s 2, 2'-difenil-1-pikrilhidrazilom. Rezultati su potvrdili da liker s najvećim udjelom kakaovih dijelova (72%) i s najvećim postotkom alkohola (30% etanola), sadrži najveći udio polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, proantocijanidina) i ima najveći antioksidacijski kapacitet.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Premoša, Tea
Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Premoša, T. (2012) 'Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Premo\v{s}a, Tea}, year = {2012}, pages = {39}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, \v{C}okoladni likeri, Etanol, Polifenolni spojevi}, title = {Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet \v{c}okoladnih likera}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, \v{C}okoladni likeri, Etanol, Polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Premo\v{s}a, Tea}, year = {2012}, pages = {39}, keywords = {Antioxidative capacity, Chocolate liqueur, Ethanol, Polyphenolic content}, title = {Influence of ingredients on the antioxidant capacity of chocolate liqueur}, keyword = {Antioxidative capacity, Chocolate liqueur, Ethanol, Polyphenolic content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font