Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618802

Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača


Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Grčević, Manuela; Škrtić, Zoran; Biazik, Ewa
Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 1; 17-21 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 618802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača
(Comparison of consumable eggs quality of different producers)

Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Škrtić, Zoran ; Biazik, Ewa

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 54 (2012), 1; 17-21

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
konzumna jaja ; klasa L ; kvaliteta ; proizvođači
(consumable eggs ; class L ; quality ; producers)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu konzumnih jaja klase L tri proizvođača, koja se nalaze u trgovačkim centrima na području grada Osijeka. Od pokazatelja kvalitete jaja u radu su uspoređene vrijednosti mase jaja i njegovih osnovnih dijelova, te su uspoređeni pokazatelji vanjske i unutarnje kvalitete jaja. Iako su jaja pripadala klasi L pronađene su razlike između proizvođača. Najveća masa jaja zabilježena je kod proizvođača B (66, 14 g) dok je masa jaja proizvođača A i B bila ujednačena (65, 05 g i 65, 03 g ; P=0, 158). U masi bjelanjka nije bilo značajnih razlika između jaja različitih proizvođača (P=0, 152). U vrijednostima mase žumanjka statistički značajno teže žumanjke imala su jaja podrijetlom od proizvođača B u usporedbi s proizvođačima A i C (18, 19 g : 17, 12g i 16, 90 g ; P<0, 05). Veća masa ljuske utvrđena je kod jaja proizvođača C i B u odnosu na jaja podrijetlom od proizvođača A (8, 53 g i 8, 49 g u odnosu na 7, 65 g ; P<0, 05). Analizirajući vrijednosti pokazatelja vanjske i unutarnje kvalitete jaja podrijetlom od tri različita proizvođača uočene su značajne razlike u vrijednostima indeksa oblika, čvrstoće i debljine ljuske, boji i pH žumanjka (P<0, 05). Razlike u rezultatima visine bjelanjka, Haugh jedinica i pH bjelanjka nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Analiza usporedbe kvalitete jaja različitih proizvođača pokazuje da konzumna jaja na tržištu grada Osijeka zadovoljavaju kvalitetom i odgovaraju propisima Pravilnika o kakvoći jaja u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zlata Kralik (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Manuela Košević (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Grčević, Manuela; Škrtić, Zoran; Biazik, Ewa
Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 1; 17-21 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kralik, Z., Kralik, G., Grčević, M., Škrtić, Z. & Biazik, E. (2012) Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (1), 17-21.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Biazik, Ewa}, year = {2012}, pages = {17-21}, keywords = {konzumna jaja, klasa L, kvaliteta, proizvo\dja\v{c}i}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {54}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Usporedba kvalitete konzumnih jaja razli\v{c}itih proizvo\dja\v{c}a}, keyword = {konzumna jaja, klasa L, kvaliteta, proizvo\dja\v{c}i} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Biazik, Ewa}, year = {2012}, pages = {17-21}, keywords = {consumable eggs, class L, quality, producers}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {54}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Comparison of consumable eggs quality of different producers}, keyword = {consumable eggs, class L, quality, producers} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB International





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font