Pregled bibliografske jedinice broj: 618802
Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača
Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 54 (2012), 1; 17-21 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 618802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih
proizvođača
(Comparison of consumable eggs quality of different
producers)
Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Škrtić, Zoran ; Biazik, Ewa
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 54
(2012), 1;
17-21
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
konzumna jaja ; klasa L ; kvaliteta ; proizvođači
(consumable eggs ; class L ; quality ; producers)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu konzumnih jaja klase L tri proizvođača, koja se nalaze u trgovačkim centrima na području grada Osijeka. Od pokazatelja kvalitete jaja u radu su uspoređene vrijednosti mase jaja i njegovih osnovnih dijelova, te su uspoređeni pokazatelji vanjske i unutarnje kvalitete jaja. Iako su jaja pripadala klasi L pronađene su razlike između proizvođača. Najveća masa jaja zabilježena je kod proizvođača B (66, 14 g) dok je masa jaja proizvođača A i B bila ujednačena (65, 05 g i 65, 03 g ; P=0, 158). U masi bjelanjka nije bilo značajnih razlika između jaja različitih proizvođača (P=0, 152). U vrijednostima mase žumanjka statistički značajno teže žumanjke imala su jaja podrijetlom od proizvođača B u usporedbi s proizvođačima A i C (18, 19 g : 17, 12g i 16, 90 g ; P<0, 05). Veća masa ljuske utvrđena je kod jaja proizvođača C i B u odnosu na jaja podrijetlom od proizvođača A (8, 53 g i 8, 49 g u odnosu na 7, 65 g ; P<0, 05). Analizirajući vrijednosti pokazatelja vanjske i unutarnje kvalitete jaja podrijetlom od tri različita proizvođača uočene su značajne razlike u vrijednostima indeksa oblika, čvrstoće i debljine ljuske, boji i pH žumanjka (P<0, 05). Razlike u rezultatima visine bjelanjka, Haugh jedinica i pH bjelanjka nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Analiza usporedbe kvalitete jaja različitih proizvođača pokazuje da konzumna jaja na tržištu grada Osijeka zadovoljavaju kvalitetom i odgovaraju propisima Pravilnika o kakvoći jaja u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB International