Pregled bibliografske jedinice broj: 618795
Utjecaj vrste čokolade na polifenolni sastav čokoladnih likera
Utjecaj vrste čokolade na polifenolni sastav čokoladnih likera, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 618795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste čokolade na polifenolni sastav čokoladnih likera
(The influence of types of chocolate on the polyphenolic composition of chocolate liqueur)
Autori
Bitunjac, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2012
Stranica
37
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
Čokolada; Likeri; Polifenoli
(Chocolate; Liqueurs; Polyphenols)
Sažetak
Čokoladni likeri su jaka alkoholna pića, u posljednje vrijeme sve popularnija, osobito kod ženske populacije, ne samo zbog svoje atraktivne arome i okusa, nego i polifenolnog sastava, koji ima potencijalno pozitivno djelovanje na zdravlje. Cilj ovog rada je odrediti utjecaj dodatka različitih vrsta čokolade (30, 32, 50 i 72% kakaovih dijelova) na polifenolni sastav čokoladnih likera pripremljenih s 25%-tnim etanolom. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je polifenolni sastav (udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina) čokolada i pripremljenih čokoladnih likera. Najveći udio polifenola određen je u likeru od čokolade sa 72% kakaovih dijelova koji se potencijalno može uvrstiti u funkcionalne proizvode.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)