Pregled bibliografske jedinice broj: 618784
Utjecaj sastava čokolade i udjela etanola na antioksidacijski kapacitet i reološka svojstva čokoladnih likera
Utjecaj sastava čokolade i udjela etanola na antioksidacijski kapacitet i reološka svojstva čokoladnih likera, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 618784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sastava čokolade i udjela etanola na antioksidacijski kapacitet i reološka svojstva čokoladnih likera
(Effect of chocolate composition and content of ethanol on antioxidative capacity and rheological properties of chocolate liqueurs)
Autori
Ćosić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.06
Godina
2012
Stranica
60
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Čokoladni likeri; Etanol; Polifenolni spojevi; Reološka svojstva
(Antioxidative capacity; Chocolate liqueur; Ethanol; Polyphenolic content; Rheological properties)
Sažetak
Zadnjih nekoliko godina, kakaovi proizvodi poprimaju sve veći interes istraživača zbog svog zanimljivog bioaktivnog sastava, a ponajprije visokog udjela polifenolnih spojeva, za koje je poznato da imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Čokoladni likeri, osim što imaju poželjna senzorska svojstva, također mogu biti i dobar izvor polifenolnih spojeva. Budući da je poznato da na udio bioaktivnih komponeti u različitim proizvodima utječe način proizvodnje i udio korištenih sirovina, cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj sastava čokolade i udjela etanola, korištenih u proizvodnji, na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera. Analizirani likeri napravljeni su od 4 različite vrste čokolade različitog udjela kakaovih dijelova (30, 32, 50, 72%) s udjelima od 20%, 25% i 30% etanola za svaku vrstu čokolade. Udjeli polifenolnih spojeva (ukupni fenoli, neflavonoidi i flavonoidi, proantocijanidini i flavan-3-oli) određeni su UV/VIS spektrofotometrijskim metodama, dok je antioksidacijski kapacitet utvrđen reakcijama s radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 1, 1'-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Reološka svojstva određena su na rotacionom reometru Rheometric Scientific RM–180. Rezultati su pokazali da među istraživanim likerima liker pripremljen kombinacijom čokolade sa 72% kakaovih dijelova i 30% etanola, sadrži najveći udio polifenolnih spojeva i ima najveći antioksidacijski kapacitet.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)