Pregled bibliografske jedinice broj: 618749
Utjecaj dodatka ekstrakta lista maline na bioaktivni potencijal čokolade
Utjecaj dodatka ekstrakta lista maline na bioaktivni potencijal čokolade, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 618749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta lista maline na bioaktivni potencijal čokolade
(The effects of addition of extracts of yarrow leaves on the bioactive potential of chocolate)
Autori
Đurđek, Doroteja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2011
Stranica
78
Mentor
Draženka Komes
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
antiksidacijski kapacitet; polifenoli; čokolada
(antioxidant capacity; polyphenols; chocolate)
Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina te antioksidacijski kapacitet tri vrste čokolade različitog udjela kakaovih dijelova (30, 38, 72 %) obogaćenih ekstraktom lista maline. Udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je reakcijom s Folin-Ciocoalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijama s vanilinom i s p-dimetilamino-cinamaldehidom (p-DAC), a udjel ukupnih proantocijanidina kiselinskom hidrolizom s klorovodičnom kiselinom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP) te 2, 2’-azino-bis-(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline) (ABTS). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u čokoladi sa 72% kakaovih dijelova uz dodatak 1% liofiliziranog ekstrakta lista maline, a najniži u čokoladi sa 30% udjela kakaovih dijelova uz dodatak 1% liofiliziranog ekstrakta lista maline. Najveći udjel flavonoida određen je u čokoladi s 38% kakaovih dijelova uz dodatak 3% listića maline, a najniži u čokoladi s 30% kakaovih dijelova uz dodatak 1% listića maline. Najveći udjel flavan-3-ola određen metodom s vanilinom, određen je u čokoladi s 72% kakaovih dijelova obogaćenoj s 3% koncentriranog ekstrakta lista maline, dok je najniži udjel određen u čokoladi s 30% kakaovih dijelova obogaćenoj sa 1% listića maline. Dodatak ekstrakta lista maline doprinosi povećanom antioksidacijskom kapacitetu čokolade. Najučinkovitiji je koncentrirani ekstrakt lista maline, dodan u 3%-tnom udjelu u svaku vrstu čokolade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb