Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618647

Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprječavanju posmeđivanja bijelih vina


Čošić, Zrinka
Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprječavanju posmeđivanja bijelih vina, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 618647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprječavanju posmeđivanja bijelih vina
(Ultrafiltration and laccase application in prevention of white wine browning)

Autori
Čošić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
23.07

Godina
2012

Stranica
138

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
bijelo vino; bistrenje; lakaza; posmeđivanje vina; ultrafiltracija
(fining; laccase; ultrafiltration; white wine; wine browning)

Sažetak
Posmeđivanje bijelih vina je jedna od najnepoželjnijih pojava u proizvodnji bijelih vina. Ono je rezultat vrlo složenih reakcija niskomolekularnih fenolnih spojeva pri čemu nastaju visokomolekularni kompleksi koji su netopljivi i razlog su zamućenja vina. Kako bi se taj problem prevladao u praksi se primjenjuje više različitih postupaka. Jedan od načina je i primjena enzima lakaze u kombinaciji s membranskom separacijom, ultrafiltracijom. Lakaza je enzim koji upravo katalizira oksidaciju niskomolekularnih fenolnih spojeva u visokomolekularne kondenzirane produkte koje je tada moguće ukloniti iz supstrata ultrafiltracijom. Tim postupkom uklone se niskomolekularni fenolni spojevi i vino ne bi trebalo više biti podložno posmeđivanju. Svrha ovog rada je bila ispitati efikasnost primjene lakaze u kombinaciji s ultrafiltracijom na moštu i vinu grožđa Laški rizling u odnosu na neka najčešće korištena sredstva za bistrenje. Nesumporeni mošt je podvrgnut fermentaciji s autohtonom i selekcioniranom kulturom kvasaca. Bistrenje je provedeno dodavanjem želatine/kiselsol, polivinilpolipirolidona i lakaze i to prije (u mošt) ili nakon završetka fermentacije (u vino). Sva proizvedena vina podvrgnuta su ultrafiltraciji. Uspješnost procesa bistrenja ispitana je i nakon dvije godine skladištenja svih uzoraka vina u uvjetima vinskog podruma.Uuzorcima mošta i vina određivani su slijedeći parametri: boja, ukupni fenoli, flavonoidni i neflavonoidni fenoli, kondenzirani tanini, leukoantocijani, ukupna aroma, maseni udio koloida i osnovni kemijski sastav. U radu su eksperimenti provedeni u laboratorijskom i industrijskom mjerilu. U svim slučajevima pokazalo se da lakaza uspješno smanjuje koncentracijuleukoantocijana i kondenziranih tanina, fenolnih spojeva odgovornih za posmeđivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)

Avatar Url Zrinka Čošić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čošić, Zrinka
Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprječavanju posmeđivanja bijelih vina, 2012., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Čošić, Z. (2012) 'Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprječavanju posmeđivanja bijelih vina', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}o\v{s}i\'{c}, Zrinka}, year = {2012}, pages = {138}, keywords = {bijelo vino, bistrenje, lakaza, posme\djivanje vina, ultrafiltracija}, title = {Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprje\v{c}avanju posme\djivanja bijelih vina}, keyword = {bijelo vino, bistrenje, lakaza, posme\djivanje vina, ultrafiltracija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}o\v{s}i\'{c}, Zrinka}, year = {2012}, pages = {138}, keywords = {fining, laccase, ultrafiltration, white wine, wine browning}, title = {Ultrafiltration and laccase application in prevention of white wine browning}, keyword = {fining, laccase, ultrafiltration, white wine, wine browning}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font