Pregled bibliografske jedinice broj: 618614
Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro
Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro, 2013., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 618614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro
(Total phenolic and flavonoid contents of in vitro cultured Stevia rebaudiana (Bert))
Autori
Glogoški, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.02
Godina
2013
Stranica
50
Mentor
Radić Brkanac, Sandra
Ključne riječi
stevija; antioksidansi; multiplikacija; klijanje; zakorijenjivanje; bočni izdanci
(stevia; antioxidants; multiplication; seed germination; rooting; axillary shoot induction)
Sažetak
Stevia rebaudiana Bertoni je višegodišnja biljka slatkog okusa iz porodice Asteraceae. Podrijetlom je iz Paragvaja, gdje se više od 1500 godina koristi kao zaslađivač. U listovima vrste se nalaze steviozidi koji su ujedno i glavni izvor slatkoće. Suhi ekstrakti listova stevije također sadrže flavonoide, fenole i mnoge druge spojeve. Ciljevi istraživanja bili su utvrditi utjecaj sastava hranjive podloge i regulatora rasta na klijanje i multiplikaciju te na sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u različitim biljnim tkivima vrste S. rebaudiana. Sjemenke su sterilizirane i nasađene na hranjive podloge MS i ½ MS uz dodatak regulatora rasta benzil-aminopurina (BA) i giberelinske kiseline (GA3) u različitim koncentracijama. Izdanci su presađeni na hranjive podloge za multiplikaciju te su nakon toga presađeni na hranjive podloge za zakorijenjivanje. Biljni materijal (list, kalus, korijen) za analizu fenola i flavonoida uziman je nakon četiri tjedna rasta. Klijanje najbolje potiče dodatak hormona GA3+BA, dok rast najbolje potiče hormon GA3. Najviše fenola i flavonoida je zabilježeno u kalusu na podlogama s dodatkom indol-3-octene kiseline (IAA) i BA, dok je najmanje zabilježeno u korijenu. Veća koncentracija IAA potiče pohranu fenola u kalusu, a smanjuje u listu, dok je pri većoj koncentraciji indol-3-maslačne kiseline (IBA) zabilježeno suprotno. Povećanje koncentracije IAA smanjuje količinu flavonoida u listu, dok povećanje koncentracije IBA povećava koncentraciju flavonoida i u listu i u kalusu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Pevalek-Kozlina, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Radić Brkanac
(mentor)