Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618614

Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro


Glogoški, Marko
Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro, 2013., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 618614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro
(Total phenolic and flavonoid contents of in vitro cultured Stevia rebaudiana (Bert))

Autori
Glogoški, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.02

Godina
2013

Stranica
50

Mentor
Radić Brkanac, Sandra

Ključne riječi
stevija; antioksidansi; multiplikacija; klijanje; zakorijenjivanje; bočni izdanci
(stevia; antioxidants; multiplication; seed germination; rooting; axillary shoot induction)

Sažetak
Stevia rebaudiana Bertoni je višegodišnja biljka slatkog okusa iz porodice Asteraceae. Podrijetlom je iz Paragvaja, gdje se više od 1500 godina koristi kao zaslađivač. U listovima vrste se nalaze steviozidi koji su ujedno i glavni izvor slatkoće. Suhi ekstrakti listova stevije također sadrže flavonoide, fenole i mnoge druge spojeve. Ciljevi istraživanja bili su utvrditi utjecaj sastava hranjive podloge i regulatora rasta na klijanje i multiplikaciju te na sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u različitim biljnim tkivima vrste S. rebaudiana. Sjemenke su sterilizirane i nasađene na hranjive podloge MS i ½ MS uz dodatak regulatora rasta benzil-aminopurina (BA) i giberelinske kiseline (GA3) u različitim koncentracijama. Izdanci su presađeni na hranjive podloge za multiplikaciju te su nakon toga presađeni na hranjive podloge za zakorijenjivanje. Biljni materijal (list, kalus, korijen) za analizu fenola i flavonoida uziman je nakon četiri tjedna rasta. Klijanje najbolje potiče dodatak hormona GA3+BA, dok rast najbolje potiče hormon GA3. Najviše fenola i flavonoida je zabilježeno u kalusu na podlogama s dodatkom indol-3-octene kiseline (IAA) i BA, dok je najmanje zabilježeno u korijenu. Veća koncentracija IAA potiče pohranu fenola u kalusu, a smanjuje u listu, dok je pri većoj koncentraciji indol-3-maslačne kiseline (IBA) zabilježeno suprotno. Povećanje koncentracije IAA smanjuje količinu flavonoida u listu, dok povećanje koncentracije IBA povećava koncentraciju flavonoida i u listu i u kalusu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Pevalek-Kozlina, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Radić Brkanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Glogoški, Marko
Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro, 2013., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Glogoški, M. (2013) 'Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom draču, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glogo\v{s}ki, Marko}, year = {2013}, pages = {50}, keywords = {stevija, antioksidansi, multiplikacija, klijanje, zakorijenjivanje, bo\v{c}ni izdanci}, title = {Sadr\v{z}aj ukupnih fenola i flavonoida u paragvajskom slatkom dra\v{c}u, Stevia rebaudiana (Bert) uzgojenom u uvjetima in vitro}, keyword = {stevija, antioksidansi, multiplikacija, klijanje, zakorijenjivanje, bo\v{c}ni izdanci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glogo\v{s}ki, Marko}, year = {2013}, pages = {50}, keywords = {stevia, antioxidants, multiplication, seed germination, rooting, axillary shoot induction}, title = {Total phenolic and flavonoid contents of in vitro cultured Stevia rebaudiana (Bert)}, keyword = {stevia, antioxidants, multiplication, seed germination, rooting, axillary shoot induction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font