Pregled bibliografske jedinice broj: 61855
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na senzorska svojstva medenjaka "Tena"
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na senzorska svojstva medenjaka "Tena", 1997., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 61855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na senzorska svojstva medenjaka "Tena"
(Influence of temperature and storage time on sensoric properties of "Tena" honey cake quality)
Autori
Drenški, Nevenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
1997
Stranica
37
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Ključne riječi
vrijeme skladištenja; senzorska svojstva; kakvoća medenjaka
(storage time; sensoric properties; honey cake qualiti)
Sažetak
Medenjaci su proizvodi izrađeni od tijesta dobivenog miješanjem pšeničnog brašna i meda kome se, prema potrebi, mogu dodati jaja, mast, sredstva za narastanje i aroma. Za kakvoću medenjaka bitno je održavanje svježine proizvoda što se postiže uporabom odgovarajućih sirovina i pravilnim skladištenjem. Senzorskim ocjenjivanjem proizvedenih medenjaka utvrđeno je da su najbolje ocjene dobili uzorci čuvani na sobnoj temperaturi, što znači da niske temperature skladištenja nisu pozitivno utjecale na kakvoću medenjaka. Također, uzorci koji su duže skladišteni dobili su niže ocijene prilikom senzorskog ocjenjivanja, što znači da vrijeme skladištenja ne utječe pozitivno na kakvoću medenjaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(mentor)