Pregled bibliografske jedinice broj: 618189
Određivanje prividne i stvarne gustoće beskvasnih tijesta u ovisnosti o temperaturi pečenja
Određivanje prividne i stvarne gustoće beskvasnih tijesta u ovisnosti o temperaturi pečenja, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 618189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje prividne i stvarne gustoće beskvasnih tijesta u ovisnosti o temperaturi pečenja
(Determination of the apparent and true denisty of unleavened dough as a function of baking temperature)
Autori
Lončarić, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.03
Godina
2012
Stranica
54
Mentor
Budžaki, Sandra
Ključne riječi
prividna gustoća ; stvarna gustoća ; beskvasno tijesto
(apparent density ; true density ; unleavened dough)
Sažetak
Gustoća je jedno od najvažnijih fizikalnih svojstava, te se pored drugih toplinsko- fizikalnih svojstava hrane najčešće koristi u proračunima procjene, projektiranja i modeliranja prijenosa topline tijekom procesiranja hrane. U ovom radu određivana je prividna i prava gustoća različitih beskvasnih tijesta tijekom procesiranja u temperaturnom intervalu od 160 °C do 180 °C. Vrijednosti prividne gustoće tijesta, s povećanjem temperature su rasle što je posljedica izlaska vode iz tijesta uslijed isparavanja i stvaranja prostora ispunjenih zrakom (šupljina). Vrijednosti prave gustoće su rasle kako je rasla temperatura procesiranja. Prividna i prava gustoća ispitivanih tijesta su obrnuto proporcionalne veličine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Sandra Budžaki
(mentor)