Pregled bibliografske jedinice broj: 618021
Utjecaj izvedbe preše na učinak i kvalitetu prešanja grožđa
Utjecaj izvedbe preše na učinak i kvalitetu prešanja grožđa, 2011., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 618021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj izvedbe preše na učinak i kvalitetu prešanja grožđa
(An influence of type press on grape prossing and wine quality)
Autori
Osredečki, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2011
Stranica
36
Mentor
Sito, Stjepan
Ključne riječi
prerada grožđa; mehanička i pneumatska preša; kvaliteta vina
(grape processing; mechanical and pneumatic presses; wine quality)
Sažetak
Danas je na tržištu ponuđen veliki asortiman preša za grožđe, a sam izbor ovisi o željenom stupnju iskorištenja i kvaliteti budućeg vina. Da bi preša uopće zadovoljila potrebe suvremene tehnologije potrebno je da ima velik učinak rada i da nema štetan utjecaj na kvalitetu vina. Nadalje, vrijeme prešanja također utječe na kvalitetu vina, jer što je duže vrijeme prešanja (kod starijih preša pri većim tlakovima) kvaliteta mošta, odnosno budućeg vina se smanjuje. Uzrok tome su fenolni spojevi koji se oslobađaju iz čvrstih dijelova bobice i prelaze u mošt.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)