Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 617962

Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike


Filjas, Katarina
Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 617962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike
(Effect of growing technology on the yield and quality of bell pepper)

Autori
Filjas, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.01

Godina
2013

Stranica
30

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
Capsicum annuum L.; konvencionalni uzgoj; hidroponski uzgoj; komponente prinosa; kvalitativna svojstva
(Capsicum annuum L.; conventional growing; soilless culture; yield components; quality characteristics)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi komponente prinosa i kvalitativna svojstva kultivara paprike zvonolikog ploda u konvencionalnom uzgoju u tlu zaštićenog prostora i hidroponskom uzgoju na kamenoj vuni. Testirano je pet hibridnih kultivara ('Atol', 'Blondy', 'Mazurka', 'Menta', 'Vedrana'). Berba tehnološki zrelih plodova trajala je 9 tjedana u uzgoju na tlu i 14 tjedana u hidroponskom uzgoju. U svakoj berbi utvrđeni su broj i masa tržnih plodova, tržni prinos i udio netržnih plodova. Uzorci za kvalitativnu analizu su prikupljani periodički tijekom razdoblja berbe (jednom mjesečno), a sastojali su se od 10 plodova. Utvrđeni su udio suhe i topljive suhe tvari, ukupna kiselost i pH-vrijednost te sadržaj vitamina C u plodu. U relativno kratkom periodu berbe u zaštićenom prostoru ostvaren je zadovoljavajući tržni prinos testiranih kultivara: od 2, 93 do 4, 43 kg/m2 na tlu i od 6, 08 do 9, 71 kg/m2 na kamenoj vuni. Veći prinos u hidroponskom uzgoju rezultat je dužeg perioda berbe i 10 do 15 % veće mase tržnih plodova. Znatno veći udio netržnih plodova u hidroponskom uzgoju nije negativno utjecao na tržni prinos. Usprkos većem udjelu suhe tvari u plodovima iz hidroponskog uzgoja, plodovi iz uzgoja na tlu imali su veći udio topljive suhe tvari i ukupnu kiselost. Plodovi iz hidroponskog uzgoja imali su višu pH-vrijednost i sadržaj vitamina C. Tehnologija uzgoja znatno je utjecala na komponente prinosa. Uzgojem u grijanom zaštićenom prostoru, automatizacijom fertirigacije i regulacije mikroklimatskih uvjeta te odabirom manje osjetljivih kultivara na fiziološke poremećaje povećao bi se tržni prinos. Budući da su obje tehnologije uzgoja rezultirale kvalitetnim plodovima, u skladu s literaturnim navodima, zbog većeg tržnog prinosa, prednost ima hidroponski uzgoj paprike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Filjas, Katarina
Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Filjas, K. (2013) 'Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Filjas, Katarina}, year = {2013}, pages = {30}, keywords = {Capsicum annuum L., konvencionalni uzgoj, hidroponski uzgoj, komponente prinosa, kvalitativna svojstva}, title = {Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike}, keyword = {Capsicum annuum L., konvencionalni uzgoj, hidroponski uzgoj, komponente prinosa, kvalitativna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Filjas, Katarina}, year = {2013}, pages = {30}, keywords = {Capsicum annuum L., conventional growing, soilless culture, yield components, quality characteristics}, title = {Effect of growing technology on the yield and quality of bell pepper}, keyword = {Capsicum annuum L., conventional growing, soilless culture, yield components, quality characteristics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font