Pregled bibliografske jedinice broj: 61766
Amilin-apoptoza-dijabetes
Amilin-apoptoza-dijabetes, 2000. (ostalo).
CROSBI ID: 61766 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Amilin-apoptoza-dijabetes
(Amylin-apoptosis-diabetes)
Autori
Rumora, Lada
Izvornik
HDMB
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2000
Ključne riječi
amilin; apoptoza; dijabetes
(amylin; apoptosis; diabetes)
Sažetak
Amilin je peptid od 37 aminokiselina koji se sintetizira i izlučuje zajedno s inzulinom iz beta-stanica Langerhansovih otočića. Prvi put je izoliran iz amiloida gušteraće kod pacijenata s inzulin-neovisnim diabetes mellitusom i inzulinomom. Amilin, uz kalcitonin, peptid sličan kalcitoninu i adrenomedulin, pripada obitelji peptida sličnih kalcitoninu. Svi članovi te obitelji za svoju punu biološku aktivnost trebaju dva cisteinska ostatka povezana disulfidnom vezom na N-terminalnom dijelu molekule, i C-terminalni amid. Primarna struktura amilina kod različitih vrsta najviše se razlikuje u centralnom području, tzv. amiloidogeničnoj regiji, između aminokiselinskih ostataka 20 i 29. U molekuli amilina kod glodavaca u tom se području nalaze jedan ili više prolinskih ostataka, što spriječava stvaranje dimera preko beta-ploče. Smatra se da je toksičnost amilina, opažena kod čovjeka, majmuna i mačaka, povezana s formiranjem amiloidnih vlakana. Amiloid nastaje stvaranjem nekovalentnih interakcija, poput vodikovih veza, između ostataka u antiparalelnim beta-pločama susjednih peptidnih molekula. Amiloid gušteraće pronađen je u više od 90% pacijenata s inzulin-neovisnim diabetes mellitusom. Stvaranje amiloida gušteraće dobro korelira s razaranjem beta-stanica, koje umiru uglavnom procesom apoptoze, kod dijabetičnih pacijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA