Pregled bibliografske jedinice broj: 617457
Uloga tehnologije u održivosti lanca hrane
Uloga tehnologije u održivosti lanca hrane // 2nd International Congress Age of New Economy and New Jobs: Economy of Values, Sustainability, Responsibility and Health
Zagreb, Hrvatska, 2012. str. 1-6 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 617457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga tehnologije u održivosti lanca hrane
(Role of Technology in Sustaining Food Supply Chain)
Autori
Piližota, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Skup
2nd International Congress Age of New Economy and New Jobs: Economy of Values, Sustainability, Responsibility and Health
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.11.2012. - 29.11.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
hrana; tehnologija; održivost; lanac snabdijevanja hranom
(food; technology; sustainability; food supply chain)
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja hrane je u središtu svakog društva. U mnogim razvijenim državama, sektor hrane, s različitim podsektorima proizvodnje, procesiranjem, distribucijom i prodajom, sačinjava najvažniju dodanu vrijednost u tzv. ‘‘bioekonomiji’’. Bioekonomija je ‘’ekonomija koja koristi biološke resurse iz/sa zemlje i vode, kao i otpad, kao input u proizvodnji hrane i hrane za životinje, industrijsku proizvodnju i proizvodnju energije. Bioekonomija je održiva proizvodnja i pretvorba sirovine ili biomase, u hranu, zdravlje, vlakna i industrijske proizvode, i energiju, pri čemu se obnovljiva biomasa sastoji od biološkog materijala koji se koristi kao sirovina. Danas smo više nego ikada svjesni o potrebi održive proizvodnje ; o tome kako proizvoditi više, koristeći manje resursa i zagađivati manje. Održivi sustav hrane je onaj koji omogućava tzv. ‘’zdravu’’ hranu a istovremeno održava ‘’zdravi’’ eko-sustav kako bi mogao osigurati hranu budućim generacijama s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš. Svijet se suočava s izazovom bez presedana kao što je porast svjetske populacije. 2050 godine se očekuje da će svjetska populacija iznositi 9, 2 milijarde, a koja će morati imati pristup ‘’zdravoj’’ i nutritivno vrijednoj hrani. Industrija hrane i pića je najveći proizvođački sektor u Europi, i ona preuzima vodeću ulogu u osiguranju održivosti lanca snabdijevanja hranom, kroz to što je već proaktivna, i unaprijed razmišlja te je praktična kada se radi o održivosti, a koja je od najveće brige u svakom stadiju lanca snabdijevanja hranom. Kako se tehnologija može iskoristiti da promijenimo ono što jedemo i kako je nešto uzgojeno, prerađeno i distribuirano? Možemo li izaći na kraj s gladi, pretilosti, sigurnošću i osiguranjem dovoljne količine hrane, sa svime u isto vrijeme. Suočavajući se s ovim ekonomskim i društvenim izazovima biti će potrebna intenzivnija i tješnja suradnja između znanstvenika u području hrane i tehnologa, inženjera i drugih (npr. vlada i poslovnog sektora) kako bi se upotrijebile informacije iz područja biotehnologije, biofizike, informatike, nanotehnologije, nutrigenomije, medicine, i drugih, kao i poticao razvitak novih tehnologija koje će povećati održivost u cijelom lancu snabdijevanja hranom, a u isto vrijeme smanjivao negativni utjecaj agronomije i prehrambene industrije na okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vlasta Piližota
(autor)