Pregled bibliografske jedinice broj: 61714
Utjecaj dodatka aditiva na reološka i pecivna svojstva brašna
Utjecaj dodatka aditiva na reološka i pecivna svojstva brašna, 1996., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 61714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka aditiva na reološka i pecivna svojstva brašna
(Additives addition influence on rheological properties and bread production)
Autori
Zlatar, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.03
Godina
1996
Stranica
50
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Ključne riječi
pšenično brašno; aditivi; reološka svojstva; probna pečenja
(wheat flour; additives; rheological properties; bread production)
Sažetak
Reološka i pecivna svojstva brašna ovise o kemijskom sastavu i strukturi brašna, a svojstva brašna mogu se poboljšati primjenom različitih aditiva. Cilj rada bio je ispitati kako i koliko različite vrste i koncentracije aditiva utječu na reološka i pecivna svojstva brašna.
Ispitivanja su pokazala da je dodatak aditiva u osnovni zamjes bitno je poboljšao reološka i peciva svojstva brašna,a najboljima su se pokazali aditivi Pekol i Format. Uz ove dodatke dobiven je kruh dobrog volumena, ujednačene porooznosti, dobre elastičnosti, svvjetle boje sredine, dobre topljivosti kruha, te kruhu svojstvenog mirisa i okusa.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(mentor)