Pregled bibliografske jedinice broj: 61708
Proizvodnja dvogodišnjeg šaranskog mlađa u polikulturi na IPK Osijek "Ribnjačarstvo" d.o.o. D. Miholjac u 1999.god.
Proizvodnja dvogodišnjeg šaranskog mlađa u polikulturi na IPK Osijek "Ribnjačarstvo" d.o.o. D. Miholjac u 1999.god., 1999., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 61708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja dvogodišnjeg šaranskog mlađa u polikulturi na IPK Osijek "Ribnjačarstvo" d.o.o. D. Miholjac u 1999.god.
(Production of 2-year old young carp in polyculture on IPK Osijek "Ribnjačarstvo" D.Miholjac in 1999 year)
Autori
Ovcin, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.10
Godina
1999
Stranica
23
Mentor
Opačak, Anđelko
Ključne riječi
2-godišnji šaranski mlađ; breeding
(2-year young carp; uzgoj; proizvodna svojstva; polikultura)
Sažetak
U radu se prikazuju proizvodno-tehnološki parametri uzgoja dvogodišnjeg šaranskog mlađa u polikulturi s drugim ribama u konkretnim proizvodnim uvjetima ribnjačarstva. Utvrđeno je da se 2-godišnja šaranska mlađ u polikulturi proizvodila na 295 ha, preživljavanje je bilo 53,2%, individualna masa 0,79 kg/kom. Proizvodnja 2-godišnjeg šasranskog mlađa u 1999.godini iznoisla je 132270 kg, a hranidbeni koeficijent 5,18. Vrlo visoki gubici (i do 50%) u proizvodnji dvogodišnje ribe pojavljuju se kao ključni problem proizvodnje konzumnog šarana, ali i opstanka cijelog ribnjačarstva. Uzroci većih gubitaka od standardnih (25-30%) moraju se pronaći u bolestima, ihtiofagnim pticama, stresu i dr. čimbenicima. Uzgojem u polikulturi postiže se racionalno iskoištenje ribnjačkih površina u biološko-kemijskom pogledu te proširenje asortimana ribe na tržištu uz relativno nisku cijenu biljojednih riba. Veći angažman struke i znanosti omogućit će poštivanje nužnih optimalnih tehhnoloških rokova i radnji kojima bi se zaustavilo daljnje smanjenje proizvodnje, izvršila stabilizacija i stvorili preduvjeti za oživljavanje intenzivne proizvodnje. Nakon toga može se razmišljati o načinima i mogućnostima daljnje intenzifikacije i slijedu postupaka da se to postigne, a sve u cilju što niže cijene koštanja ribe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
079311
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Anđelko Opačak
(mentor)