Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 61707

Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj


Pozderović, Andrija
Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj // Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti / Bernard, Jakelić (ur.).
Osijek: HUP ured Osijek, 2000. (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 61707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj
(The Programs priority of development food industry of Eastern Croatia)

Autori
Pozderović, Andrija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti / Bernard, Jakelić - Osijek : HUP ured Osijek, 2000

Skup
Gospodarski forum HUP-a, Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti

Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 09.05.2000

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
istočna Hrvatska; prehrambena industrija; programi razvoja
(eastern Croatia; food industry; programs of development)

Sažetak
U istočnoj Hrvatskoj postoje prirodni uvjeti za razvoj prehrambene industrije i malih obiteljskih gospodarstava na području prerade poljoprivrednih proizvoda. Pod prirodnim uvjetima podrazumjevaju se dovoljne površine kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, povoljni klimatski uvjeti za poljoprivrednu proizvodnju i mogućnost navodnjavanja. Pored toga postoji dugogodišnje iskustvo u toj proizvodnji i višestoljetna tradicija, dovoljan broj visoko obrazovanih kadrova i kvalitetne znanstvene institucije na tom području. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda je relativno razvijena s obzirom na druge regije u Hrvatskoj. Međutim proizvodnja nekih poljoprivrednih proizvoda nije dovoljno razvijena i zastupljena u odnosu na prirodne uvjete ( voće, povrće, industrijsko bilje, stočarski proizvodi). Na području istočne Hrvatske postoje izvjesni kapaciteti za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ta prerada obuhvaća pretežito tzv. osnovnu prehrambenu industriju sa proizvodnjom šećera, brašna, mesa, mlijeka i manjim dijelom jestivog ulja. U prethodnih nekoliko desetljeća razvoj prerade poljoprivrednih proizvoda nije dovoljono pratio mogućnosti poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga niti tzv. osnovna prehrambena industrija nije dovoljno razvijena, još manje je razvijena prehrambena industrija s višim stupnjem finalizacije. Istočna Hrvatska je pored prirodnih uvjeta i solidne sirovinske osnove zaostajala u razvoju prehrambene industrije i sve više postajala sirovinska baza. Zaostajanje je evidentno u svim granama prehrambene industrije a posebno u proizvodnji i preradi voća, povrća, mlijeka i preradi industrijskog bilja i mesa. U cijeloj Hrvatskoj ne postoji mokra prerada kukuruza dok je proizvodnja kukuruza najzastupljenija u ratarskoj proizvodnji. Također Hrvatska zaostaje a posebno istočna Hrvatska u proizvodnji hrane konzervirane niskim temperaturama hlađenjem i smrznute hrane. U okviru ovog referata je analizirana sirovinska osnova i prerada poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj. Definirani su osnovni pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda i ostali uvjeti koji su potrebni za pokretanje razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda. Dane su smjernice promjene strukture sjetve u poljoprivrednoj proizvodnji te identificirani ostali problemi bitni za razvitak prerade poljoprivrednih proizvoda

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija
Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj // Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti / Bernard, Jakelić (ur.).
Osijek: HUP ured Osijek, 2000. (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Pozderović, A. (2000) Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj. U: Bernard, J. (ur.)Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija}, editor = {Bernard, J.}, year = {2000}, keywords = {isto\v{c}na Hrvatska, prehrambena industrija, programi razvoja}, title = {Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u isto\v{c}noj Hrvatskoj}, keyword = {isto\v{c}na Hrvatska, prehrambena industrija, programi razvoja}, publisher = {HUP ured Osijek}, publisherplace = {Bizovac, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija}, editor = {Bernard, J.}, year = {2000}, keywords = {eastern Croatia, food industry, programs of development}, title = {The Programs priority of development food industry of Eastern Croatia}, keyword = {eastern Croatia, food industry, programs of development}, publisher = {HUP ured Osijek}, publisherplace = {Bizovac, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font