Pregled bibliografske jedinice broj: 61707
Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj
Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj // Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti / Bernard, Jakelić (ur.).
Osijek: HUP ured Osijek, 2000. (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 61707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj
(The Programs priority of development food industry of Eastern Croatia)
Autori
Pozderović, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti
/ Bernard, Jakelić - Osijek : HUP ured Osijek, 2000
Skup
Gospodarski forum HUP-a, Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 09.05.2000
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
istočna Hrvatska; prehrambena industrija; programi razvoja
(eastern Croatia; food industry; programs of development)
Sažetak
U istočnoj Hrvatskoj postoje prirodni uvjeti za razvoj prehrambene industrije i malih obiteljskih gospodarstava na području prerade poljoprivrednih proizvoda. Pod prirodnim uvjetima podrazumjevaju se dovoljne površine kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, povoljni klimatski uvjeti za poljoprivrednu proizvodnju i mogućnost navodnjavanja. Pored toga postoji dugogodišnje iskustvo u toj proizvodnji i višestoljetna tradicija, dovoljan broj visoko obrazovanih kadrova i kvalitetne znanstvene institucije na tom području. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda je relativno razvijena s obzirom na druge regije u Hrvatskoj. Međutim proizvodnja nekih poljoprivrednih proizvoda nije dovoljno razvijena i zastupljena u odnosu na prirodne uvjete ( voće, povrće, industrijsko bilje, stočarski proizvodi). Na području istočne Hrvatske postoje izvjesni kapaciteti za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ta prerada obuhvaća pretežito tzv. osnovnu prehrambenu industriju sa proizvodnjom šećera, brašna, mesa, mlijeka i manjim dijelom jestivog ulja. U prethodnih nekoliko desetljeća razvoj prerade poljoprivrednih proizvoda nije dovoljono pratio mogućnosti poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga niti tzv. osnovna prehrambena industrija nije dovoljno razvijena, još manje je razvijena prehrambena industrija s višim stupnjem finalizacije. Istočna Hrvatska je pored prirodnih uvjeta i solidne sirovinske osnove zaostajala u razvoju prehrambene industrije i sve više postajala sirovinska baza. Zaostajanje je evidentno u svim granama prehrambene industrije a posebno u proizvodnji i preradi voća, povrća, mlijeka i preradi industrijskog bilja i mesa. U cijeloj Hrvatskoj ne postoji mokra prerada kukuruza dok je proizvodnja kukuruza najzastupljenija u ratarskoj proizvodnji. Također Hrvatska zaostaje a posebno istočna Hrvatska u proizvodnji hrane konzervirane niskim temperaturama hlađenjem i smrznute hrane. U okviru ovog referata je analizirana sirovinska osnova i prerada poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj. Definirani su osnovni pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda i ostali uvjeti koji su potrebni za pokretanje razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda. Dane su smjernice promjene strukture sjetve u poljoprivrednoj proizvodnji te identificirani ostali problemi bitni za razvitak prerade poljoprivrednih proizvoda
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
113004
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(autor)