Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 616132

Usporedba sastava i antioksidativne aktivnosti biljnih vrsta Satureja montana L. i S. subspicata Vis., Lamiaceae


Mihaljev, Dina
Usporedba sastava i antioksidativne aktivnosti biljnih vrsta Satureja montana L. i S. subspicata Vis., Lamiaceae, 2011., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 616132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba sastava i antioksidativne aktivnosti biljnih vrsta Satureja montana L. i S. subspicata Vis., Lamiaceae
(Comparison of composition and antioxidant activity of plant species Satureja montana L. and S. subspicata Vis., Lamiaceae)

Autori
Mihaljev, Dina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.10

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Zovko Končić, Marijana

Ključne riječi
Satureja montana; Satureja subspicata; polifenoli; antioksidativna aktivnost
(Satureja montana; Satureja subspicata; polyphenols; antioxidant activity)

Sažetak
Slobodni radikali i oksidativni stres predstavljaju pravu opasnost za ljudski organizam i zdravlje, stoga se prirodni antioksidansi intenzivno istražuju zbog mnogostrukog korisnog djelovanja na ljudski organizam. U okviru ovog diplomskog rada ispitani su uzorci biljne vrste Satureja montana sa 7 različlitih lokacija i Satureja subspicata također sa 7 različitih lokacija. Spektrofotometrijski određen je sadržaj ukupnih polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina u sakupljenim uzorcima. Antioksidativna aktivnost je ispitana pomoću pet različitih metoda: antiradikalne, kelirajuće, β-karoten-linoleatnim testom, metoda sposobnosti hvatanja hidroksilnog radikala i metoda hvatanja superoksidnog radikala. Ekstrakti biljnih vrsta Satureja montana i Satureja subspicata su bogati fenolnim spojevima i pokazala su dobru antioksidativnu aktivnost u većini provedenih testova. Stoga se može preporučiti njihova konzumacija u prehrani, kao začina, jer su prirodni izvor antioksidansa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljev, Dina
Usporedba sastava i antioksidativne aktivnosti biljnih vrsta Satureja montana L. i S. subspicata Vis., Lamiaceae, 2011., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Mihaljev, D. (2011) 'Usporedba sastava i antioksidativne aktivnosti biljnih vrsta Satureja montana L. i S. subspicata Vis., Lamiaceae', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljev, Dina}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {Satureja montana, Satureja subspicata, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, title = {Usporedba sastava i antioksidativne aktivnosti biljnih vrsta Satureja montana L. i S. subspicata Vis., Lamiaceae}, keyword = {Satureja montana, Satureja subspicata, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljev, Dina}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {Satureja montana, Satureja subspicata, polyphenols, antioxidant activity}, title = {Comparison of composition and antioxidant activity of plant species Satureja montana L. and S. subspicata Vis., Lamiaceae}, keyword = {Satureja montana, Satureja subspicata, polyphenols, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font