Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 615710

Modificiranje sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mišićnom tkivu svinja


Ernoić, Miljenko
Modificiranje sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mišićnom tkivu svinja, 2012., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 615710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modificiranje sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mišićnom tkivu svinja
(Modification of the n-3 polyunsaturated fatty acids content in muscle tissue of pigs)

Autori
Ernoić, Miljenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
27.12

Godina
2012

Stranica
116

Mentor
Kralik, Gordana

Ključne riječi
svinje ; meso ; kiseline ; ulja ; n-3 PUFA ; n-6 PUFA ; α-LNA ; EPA ; DHA ; kvaliteta
(pigs ; meat ; acids ; oils ; n-3 PUFA ; n-6 PUFA ; α-LNA ; EPA ; DHA ; quality)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je pronaći koje kombinacije ulja daju poželjan učinak na modificiranje sadržaja i povećanje ukupnih vrijednosti n-3 PUFA u mesu svinja, a da pri tome nema negativnog utjecaja na svojstva tova te kvalitetu trupova i mesa. Standardni dnevni obrok svinja u tovu obogaćen je s kombinacijama ribljeg, lanenog i repičinog ulja. Kontrolna skupina (A) imala je u obroku 3% animalne (svinjske) masti, dok su u 4 pokusne skupine dodavane sljedeće kombinacije ulja: riblje 0, 5% + repičino 2, 5% (B) ; riblje 0, 5% + laneno 2, 5% (C) ; riblje 1, 0% + repičino 2, 0% (D) i riblje 1, 0% + laneno 2, 0% (E). Pokus je proveden u zadnja 4 tjedna tova. Slučajni uzorak veličine 50 svinja (durok x švedski landras x pietren) raspodijeljen je u 5 skupina veličine 10 svinja s jednakim omjerima spola. Dobivenim rezultatima utvrđeno je da tretman i spol nisu statistički značajno utjecali na dnevne priraste, dok je interakcija tretmana i spola imala značajan utjecaj (p<0, 05). Utvrđen je statistički značajan utjecaj tretman i spola za debljinu leđne slanine (p<0, 05) i debljinu slabinskog mišića (p<0, 05), te visoko značajan utjecaj spola za % mišićnog tkiva u trupu (p<0, 001). Za masu trupa, dužinu polovicu (A i B), te za mjere buta (dužinu i opseg) nisu utvrđene statistički značajne razlike između skupina. Također je utvrđeno da nema statistički značajnog utjecaja različitih tretmana na pH24 buta i MLD-a, boju mesa CIE L* te na kalo kuhanja. Međutim utvrđen je visoko značajan utjecaj spola kod boje mesa a* i WBSF (p<0, 001) te utjecaj tretmana na gubitak mesnog soka (p<0, 001). Za boju mesa a* i b*, gubitak mesnog soka, kao i za WBSF utvrđen je i značajan utjecaj (p<0, 05) interakcije tretmana i spola. Isto tako utvrđen je značajan utjecaj spola i interakcije tretmana i spola (p<0, 05) na udio masti. Spol i tretman nisu statistički značajno utjecali na sadržaj n-6 PUFA u MLD-u svinja. Na sadržaj n-3 PUFA (α-LNA, EPA i DHA) tretman je imao statistički visoko značajan utjecaj (p<0, 01), osim na udio DPA (p=0, 122). Najveći sadržaj α-LNA imale su skupine svinja oba spola hranjene s obrocima koji su sadržavali laneno ulje (tretmani C i E). Između sadržaja DHA u MLD-u svinja kod tretmana A, B i C nije bilo statistički značajne razlike (p>0, 05). Povećanjem sadržaja ribljeg ulja u obrocima s 0, 5% na 1% (tretmani D i E) dobijeno je statistički značajno (p<0, 05) povećanje sadržaja DHA u odnosu na ostale skupine (A, B i C). Dodatak repičinog (2%) i ribljeg ulja (1%) u obroke za svinje (tretman D) utjecao je na značajno veće odlaganje n-3 PUFA u MLD u odnosu na svinje koje su hranjene s dodatkom 3% animalne masti (tretman A). Na omjer n-6/n-3 PUFA u MLD-u hranidbeni tretmani imali su statistički vrlo visoko značajan utjecaj (p<0, 001). Omjer n-6/n-3 PUFA bio je od 4, 65:1 (kastrati tretmana C) do 20, 14:1 (kastrati tretmana A). Najbolji omjer n-6/n-3 PUFA imali su tovljenici oba spola iz tretmana C (5, 00:1). Tovljenici hranjeni kombinacijom lanenog i ribljeg ulja (tretmani C i E) imali su bolji omjer n-6/n-3 PUFA u MLD-u (p<0, 05, 5, 00:1 i 6, 33:1) u odnosu na tovljenike koji su hranjeni s kombinacijom repičinog i ribljeg ulja (12, 84:1 i 10, 04:1).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (mentor)

Avatar Url Miljenko Ernoić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ernoić, Miljenko
Modificiranje sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mišićnom tkivu svinja, 2012., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Ernoić, M. (2012) 'Modificiranje sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mišićnom tkivu svinja', doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ernoi\'{c}, Miljenko}, year = {2012}, pages = {116}, keywords = {svinje, meso, kiseline, ulja, n-3 PUFA, n-6 PUFA, α-LNA, EPA, DHA, kvaliteta}, title = {Modificiranje sadr\v{z}aja n-3 polinezasi\'{c}enih masnih kiselina u mi\v{s}i\'{c}nom tkivu svinja}, keyword = {svinje, meso, kiseline, ulja, n-3 PUFA, n-6 PUFA, α-LNA, EPA, DHA, kvaliteta}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ernoi\'{c}, Miljenko}, year = {2012}, pages = {116}, keywords = {pigs, meat, acids, oils, n-3 PUFA, n-6 PUFA, α-LNA, EPA, DHA, quality}, title = {Modification of the n-3 polyunsaturated fatty acids content in muscle tissue of pigs}, keyword = {pigs, meat, acids, oils, n-3 PUFA, n-6 PUFA, α-LNA, EPA, DHA, quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font